AcasăNewsPolonia, capul de pod militar american in Europa

Polonia, capul de pod militar american in Europa

Tancuri americane Abrams descarcate in portul polonez Gdansk

In timpul Razboiului Rece, Germania de Est a constituit marea baza a Statelor Unite din Europa, in fata amenintarii sovietice. Acum, Polonia vrea sa joace acest rol pentru a se apara contra unei eventuale amenintari venite din partea urmasei URSS, Federatia Rusa.

Tancuri americane Abrams descarcate in portul polonez Gdansk

Baza aeriana poloneza de la Miroslawiec (nord-vest) a devenit unul din pionii majori ai apararii Europei. De cateva zile, Statele Unite desfasoara aici drone MQ-9 Reaper, cum de altfel a confirmat un laconic comunicat al US Air Force. Prezenta lor la aceasta paza, care gazduieste deja drone poloneze, demonstreaza vointa americanilor de a redistribui fortele combatante in Europa. Deja, marile facilitati poloneze de antrenament situate de-a lungul frontierei cu Germania gazduiesc unitati ale brigazii blindate pe care Pentagonul le desfasoara, incepand cu ianuarie 2017, in permanenta in Europa de Est. Aceasta brigada efectueaza exercitii cu trupele tarilor situate de-a lungul frontierei cu Rusia. Astfel, blindate americane de tip Bradley si Abrams (tancuri) efectueaza tiruri in poligonul din Trzebien, in apropiere de Zagan, in vestul Poloniei. Militarii americani le manevreaza impreuna cu colegii lor polonezi ai Regimentului 34 blindate apartinand Diviziei 11 cavalerie.

Porturile, testate pentru debarcari

O drona americana ReaperPrimele au ajuns luna aceasta in Polonia

In cadrul rotatiei acestei brigazi care ramane in Europa timp de sase luni, Pentagonul testeaza marile porturi de debarcare ale Europei, asa numitele SPOD (sea port of debarkation) care gazduiesc navele americane de tip Ro-Ro insarcinate cu transportul a 2400 de vehicule militare. Dupa Bremerhaven, in Germania (in ianuarie 2017), apoi Gdansk, in Polonia (septembrie acelasi an) a urmat portul bengian Anvers care a fost testat in cursul ultimelor doua saptamani. In prezent, in cadrul operatiunii Atlantic Resolve, Brigada a 2-a Blindata a US Infantry Division din Fort Riley (Kansas) este inlocuita cu Brigada 1 Blindata apartinand Diviziei de Cavalerie din Fort Hood (Texas)

Prepozitionarea echipamentelor

Un alt efort al US Army, mai putin mediatizat, este modernizarea si consolidarea stocurilor de materiale preconizate de americani, APS (Army Prepositioned Stocks). Asemenea stocuri de materiale exista deja in Orientul Apropiat si Mijlociu dar si in Asia. In Europa, cinci locatii de prepozitionare vor gazdui aceste APS: doua in Germania (la Miesau si Dulmen), unul in Belgia (Zutendaal), unul in Olanda (Eygelshoven) si viitoarea locatie din Polonia, la Powdiz. Powdiz, orasel situat la 68 kilometri de Poznan, gazduieste deja o baza aeriana unde se afla avioane Hercules si elicoptere americane. Lucrari sunt in curs pentru gazduirea unei unitati de sprijin a Garzii Nationale americane. Acest viitor loc de stocare, a carui constructie este estimata la 200 mililoane de dolari, ar putea fi operational pana in 2021.Va include doua facilitati. Una pentru stocare a materialelor (APS) si alta pentru munitii (MSA). Va permite si stocarea echipamentului unei brigazi de blindate. Va putea gazdui si sisteme de rachete sol-aer si de artilerie.

Oferta Varsoviei

In plus, exista si recenta propunere poloneza de a gazdui o prezenta militara americana  permanenta pe teritoriul tarii. Ar putea fi vorba de o intreaga divizie de blindate. Guvernul de la Varsovia ar fi gata sa deblocheze pana la doua miliarde de dolari pentru a obtine aceasta prezenta militara americana, potrivit unei propuneri a ministerului polonez al Apararii. O sursa guvernamentala poloneza a confirmat, saptamana trecuta, existenta unei asemenea propuneri. Din punctul de vedere al ministerului polonez, o prezenta americana permanenta ar trimite un mesaj clar Rusiei indicand ca Washingtonul este pregatit sa-si protejeze aliatii din Europa de Est. Ministerul polonez al Apararii a confirmat ca aceasta propunere a fost adresata Washingtonului fara a fi consultati in prealabil ministrul de Externe polonez si seful statului, presedintele Andrzej Duda, care este si comandantul fortelor armete. Demersul ilustreaza ingrijorarea Poloniei fata de Rusia, dupa ce Moscova a anexat Crimeea. Polonia este a doua tara care solicita prezenta militara americana permanenta, dupa o propunere similara facuta de Estonia. Evident, raspunsul purtatorului de cuvand al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu s-a lasat asteptat: ”Cand vedem expansiunea progresiva a structurilor militare ale NATO in directia frontierelor noastre, este clar ca aceasta nu este un mijloc de consolidare a stabilitatii si securitatii pe continent”.

author avatar
Tudor Borcea
292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger