AcasăNewsPolițiștilor li se dă prezumția de legalitate. Liber la abuzuri?

Polițiștilor li se dă prezumția de legalitate. Liber la abuzuri?

Contestarea amenzilor, sancțiunilor sau acțiunilor polițiștilor va fi aproape imposibilă. Deputații au introdus în Statutul Polițistului prezumția de legalitate pentru organele MAI, lăsând larg deschisă poarta către abuzuri.

 

Prezumția de legalitate sau, mai simplu spus, între un polițist și un cetățean, polițistul va avea întotdeauna dreptate, funcționează foarte bine și foarte corect în Germania, de exemplu. Evident, raportarea pare hilară, având în vedere că polițistul german, făcând abstracție de marja de eroare a laturii umane, este corectitudinea, intransigența și incoruptibilitatea întruchipate. În România însă mai este un foarte lung drum de parcurs până la asemenea performanțe. Motivarea deputaților în acordarea prezumției de legalitate este cea susținută și de polițiști: nevoia de autoritate. Am afirmat deschis întotdeauna că mai multă autoritate acordată polițistului înseamnă și mai multă siguranță pentru cetățean. Însă a sări peste mulți alți pași ai întăririi autorității direct la prezumția de legalitate mi se pare prea exagerat.

Și asta o arată tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 45 de zile, când prezumția de legalitate a fost instituită prin ordonanțe militare, iar polițiștii au reușit să-și dezamăgească până și susținătorii. Amenzile aplicate cu nemiluita și fără discernământ au făcut din polițiști cei mai urâți și cei mai înjurați indivizi din țară. Că s-a dispus sau nu vreun plan de amenzi are mai puțină importanță, oamenii legii puteau aplica empatia, tocmai de aceea nu au nicio scuză. Își dau sau nu seama, prin atitudinea lor de forță și nepăsare față de oamenii și-așa speriați de spectrul morții proclamat zi de zi la televizor, polițiștii au reușit în această perioadă să creeze o prăpastie uriașă între ei și cetățeni. Nenumăratele abuzuri asupra unor copii și asupra unor bătrâni, apărute în spațiul public, vor rămâne multă vreme în memoria colectivă. Iar percepția oamenilor nu va mai fi niciodată aceea că polițistul este cel care îi apără, ci aceea că polițistul este cel care le face rău. 

Prezumția de nevinovăție, aproape anihilată

Prezumția de legalitate presupune în mod automat că toate acțiunile angajaților Ministerului Afacerilor Interne sunt în spiritul legii, că aceștia nu îți depășesc atribuțiile și nu fac abuz de putere. ”Exercițiul autorității publice presupune fermitate și i se aplică principiul prezumției de legalitate. Sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activitățile exercitate de un polițist în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate. Dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri ”, se arată în proiectul de lege al deputaților. În expunerea de motive a proiectului de act normativ se susține că prezumția de legalitate ar instaura un just echilibru pentru cei implicați în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste și să se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze, invocând presupuse nelegalități.

”Autoritatea acțiunilor polițiștilor este întărită și prin faptul că se evidențiază și statuează faptul că polițistul are un statut special datorită specificului muncii sale și a pericolului la care este supus el și familia sa, în acest sens acordându-i-se exercițiul autorității publice, care implică fermitate, care este evidențiat prin portul uniformei și armei”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ. Un just echilibru ar fi stabilit însă printr-o măsură simplă și cu implicații financiare reduse, aceea de a îi dota pe polițiști cu camere video body-cam, pentru că atunci prezumția de legalitate și prezumția de nevinovăție ar putea coexista, împiedicând, astfel, abuzurile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.447 afisari

7 COMENTARII

  1. Pai dar daca pe declaratie nu e trecuta ora la ce sa ceri ora? La fel cum sa iei amenda ca nu semnezi? Pai nu poti semna electronic decat juridic pe baza unui cod unic ca la conserve, pe smart. Deci.
    Trebuia ca agentul gardianul jandarmul si badigardul sa dea mustrare apoi documentele treceau pe la un ofițer experimentat, cerceta daca e cazul si iti tremitea amenda la plic… Dar numai daca era cazul.

  2. Nu cred ca de vina sunt agentii,cadrele ce dau amenzile astea cu sume uriase pentru amarasteni,acestia executa ordinele de plan.Vina o poarta guvernatorul General(el dicteaza ordonantele militare,fiind comandant suprem) ce isi doreste un cuantum de cel putin un miliard de roni pentru ca guvernul sau sa aibe ce manca si gura ministrilor dar si contul/le Generalului,caci mare foame de bani bugetari este in prezent.

  3. Inca o mizerie legislativa care incalca Constitutia. Pai nu ar trebui sa fim toti egali in fata legii?. Apoi de ce mai trebuie inca o lege care sa se calce pe picioare cu legislatia MAI, statutul politistilor, si in plus toate celelalte legi. Sa se puna in aplicare ce exista si gata. Oricum cine are curiozitatea sa citeasca textele legilor romanesti , (asa agramate cum sunt), o sa gasiti prevederi 50 % in contradictie cu Constitutia. Sau care se bat cap in cap cu alte legi.

  4. cum dracu sa dai prezumtie de legalitate indivizilor lipsiti de discernamint? iohannis inca e liber…

  5. ACESTA ESTE STATUL PARALEL ! statul militienilor si procurorilor infratiti cu politicieni sustinuti de interlopi si toti pusi pe spagaraie, abuzuri si actiuni de supunere a populatiei prin actiuni de intimidare duse de cea mai corupta categorie socio-profesionala : militianul-politist nescolit, facut pe pile, gradat din 3 in 3 luni, cu calariul de 5 ori salariul mediu pe economie si cu pensia ajisderea, luata de la 40 de ani iar el, militianul burtos si mitocan, reangajat in diverse structuri, politie locala, firme de paza ale chestorilor, ministere si administratii de stat unde curge banul pentru nemunca.

  6. Unul din principalele aspecte care țin de esența dreptului administrativ român îl reprezintă forța juridică specifică actului administrativ, grefată pe prezumția emiterii acestuia în acord cu toate condițiile legale, prezumție care îmbracă trei „dimensiuni” – de legalitate, de veridicitate, respectiv de autenticitate.
    Mai bine tăceai tanti Marcu! La Drept nu se pricepe toată lumea oricât şi-ar dori!
    Ok, total ilegal să înlături proba video dintre mijloacele de probă, dar instanța de civil le admite sau nu sau nu şi la acest moment.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger