Cauta

Polițiștii sar la gâtul Guvernului: Respectați legea!

Sindicaliștii din Poliție au dat un ultimatum Executivului, cerându-i să respecte legile privind acordarea sporurilor, majorărilor și a normei de hrană. De data aceasta presiunile vin din direcția celor două federații sindicale reprezentative ale angajaților MAI, care sunt decise să meargă până la capăt pentru obținerea drepturilor.

Polițiștii nu mai cred în promisiunile noului Guvern

Marcel Vela, ministrul de Interne, și premierul Ludovic Orban au fost somați public să respecte legile în vigoare și Deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție în ce privește salarizarea și sporurile cuvenite polițiștilor. ”În urma discuțiilor pe care le-am avut, recent, consecvent principiilor de reprezentare a drepturilor și promovare a intereselor membrilor FSNPPC, vă aduc la cunoștintă principalele probleme necesar a fi incluse în bugetul pentru 2020 și rezolvate, cu prioritate, după data de 1 ianuarie, care sunt prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și de alte acte normative. Acestea sunt acordarea majorării salariale pentru anul 2020 (1/4 din diferența între salariul de funcție/salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 și cel din decembrie 2018) – impact bugetar aproximativ 1,5 miliarde lei, precum și emiterea ordinului de ministru pentru acordarea titlului de specialist de clasă și implicit majorarea salariului de funcție/salariului de bază corespunzător experienței profesionale și standardelor de performanță, începând cu data de 01 ianuarie 2020 – impact bugetar aproximativ 100 milioane lei, cu precizarea că acest drept se aplică deja tuturor celorlalte structuri ale sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (exemplu M.Ap.N., S.R.I., S.T.S. S.I.E., S.P.P.)”, se arată în scrisoarea deschisă adresată conducerii Guvernului de Dumitru Coarnă, președintele Federației Sindicatelor Polițiștilor și Personalului Contractual. Totodată, sindicaliștii cer recalcularea salariilor de funcție/salariilor de bază ale întregului personal MAI, în conformitate cu Decizia CCR 794/2016 și cu Decizia 51/2019 a I.C.C.J. privind egalizarea la nivel maxim (acordarea sporului de fidelitate în funcție de vechimea in MAI, a sporului pentru studii superioare agenților care au absolvit studiile superioare după anul 2009 până în prezent și își desfășoară activitatea în domeniul studiilor, a sporului pentru pericol deosebit pentru structurile operative care nu sunt la nivel maxim), care va avea un impact bugetar aproximativ 130 milioane lei. ”Prin neaplicarea acestor decizii, întregul personal este prejudiciat financiar, de peste 3 ani, cu sume considerabile, fapt pentru care organizația noastră a intentat deja sute de acțiuni în instanțe, pentru circa 25.000 de membri, în prezent având 20 decizii definitive ale Curților de Apel, favorabile nouă, pentru peste 2.000 de oameni”, se mai arată în scrisoarea deschisă.  Guvernul este somat să aloce și 80 de milioane de lei pentru actualizarea normei de hrană, similar M.Ap.N., S.R.I., S.T.S., S.I.E., S.P.P. (2 lei/zi pentru polițiști și militari și 1 leu/zi pentru personalul civil) și să aplice promovarea pe funcții a personalului MAI, în conformitate cu alin. 4 art. 22 din Legea 360/2002 privind statutul polițistului.

Spor pentru solicitare neuropsihică

Pe lângă creșterile salariale, sporuri și norma de hrană, Sindicatul Polițiștilor ProLex cere ministrului de Interne, Marcel Vela, să majoreze și sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică acordat polițiștilor din structurile de investigații criminale la 15% din salariu. ”De acest spor au beneficiat până în anul 2017 doar polițiștii care lucrau sub supravegherea procurorului, în cuantum de 5% din salariu. Prin O.M.A.I. S/7/2018, acest spor a fost majorat la 10% din salariu și acordat și altor categorii de personal (intervenție, arest), iar în cadrul ședințelor Comisiei de Dialog Social de la nivelul MAI s-a discutat posibilitatea majorării acestui spor la 15% pentru structurile de investigații criminale pentru a motiva polițiștii să acceadă în structuri de poliție judiciară. Menționăm faptul ca de acest drept beneficiază și lucrători din cadrul D.O.S. sau D.C.C.O. însă la un procent de peste 15%, în lege fiind prevăzut ca fiind de până la 25%”, se arată în solicitarea trimisă șefului MAI de către Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version