AcasăNewsPolițiștii, liber să tragă fără somație

Polițiștii, liber să tragă fără somație

Polițiștii vor putea rechiziționa orice vehicul aparținând persoanelor fizice sau juridice

Agenții de poliție vor avea voie să folosească arme de foc împotriva celor care le pun viața în pericol fără niciun fel de somație, considerându-se legitimă apărare, se arată în Legea de organizare și funcționare a Poliției Române, apărută în Monitorul Oficial. Totodată, armele de foc vor putea fi utilizate și la manifestările publice violente, care amenință distrugerea unor bunuri de interes public sau privat.

Polițiștii vor putea rechiziționa orice vehicul aparținând persoanelor fizice sau juridice

Polițiștii vor avea de acum încolo mai multă putere și, implicit, mai multă autoritate în fața celor care încalcă legea. Potrivit Legii de organizare și funcționare a Poliției Române, republicată în Monitorul Oficial, polițiștii au permisiunea să tragă cu arme letale chiar și fără somație atunci când se află în legitimă apărare. Mai mult de atât, Poliția Română va putea interveni în forță împotriva celor care pun în pericol viața, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum și împotriva celor care amenință cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat. ”Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea și somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanților la dezordine asupra necesității respectării legii și ordinii publice. Dacă după avertizare se încalcă în continuare ordinea publică și legile, polițiștul numit ca șef al dispozitivului de ordine sau șefii ierarhici îi somează pe participanți folosind formula: Prima somație <<Atențiune, vă rugăm să părăsiți…Vom folosi forța!>>, urmată de semnale sonore și luminoase. Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somați nu se supun, se folosește o ultimă somație, astfel: Ultima somație: <<Părăsiți…Se va folosi forța!>>. Dacă în astfel de situații se impune uzul de armă, în prealabil se va folosi o ultimă somație, astfel: << Părăsiți…Se vor folosi armele de foc!>>. Fiecare situație în care s-a făcut uz de armă se raportează de urgență ierarhic. De îndată ce va fi posibil, raportul va fi întocmit în scris. Dacă în urma uzului de armă s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, fapta se comunică de îndată procurorului competent”, se arată în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Permisiuni la folosirea forței fizice

Potrivit legii, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace de constrângere, constând în forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, mijloace neletale, arme albe și de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole. În situația unei acțiuni violente iminente îndreptate împotriva polițistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă. Foarte important este faptul că folosirea mijloacelor de contrângere înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea civilă a polițistului pentru pagubele produse. De asemenea, polițiștii vor avea dreptul să folosească forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței persoanei care se opune solicitărilor legale referitoare la conducerea la sediul poliției sau a altor organe judiciare, la efectuarea percheziției persoanelor, bagajelor sau a vehiculelor, precum și la aplicarea cătușelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.024 afisari

5 COMENTARII

  1. „Totodată, armele de foc vor putea fi utilizate și la manifestările publice violente, care amenință distrugerea unor bunuri de interes public sau privat”
    In 90 ei isi dadeau foc autobuzelor si sediului politiei capitalei ca sa justifice violentele impotriva populatiei care demonstra.

  2. Gata cu derbedeii ,huliganii si tiganii.In sfarsit se aplica legea care in alte tari functiona de zeci de ani.Succes politiei in a face ordine!

  3. Nu conteaza ,cei ce isi dau foc autobuzelor acum pot fi impuscati,sa vedem de mai au curaj sa dea foc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger