Sindicatele din Poliție vor cere Guvernului ca Poliția Locală să redevină ce a fost, reintroducându-se denumirea de gardian public. Conflictul dintre cele două instituții de ordine publică pare să se acutizeze, având în vedere și diferențele de salarii inacceptabile față de atribuțiile specifice pe care le au.

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, va solicita Executivului schimbarea statutului și denumirii Poliției Locale. ”Poate prin 2021 să-i ajungem la nivel salarial pe polițiștii locali. Un agent de poliție are acum un salariu net are undeva la 3.000 de lei și nu este normal și nici moral ca un polițist local să aibă 4.000-5.000 de lei. În opinia mea, trebuie redefinită această instituție, scoasă sintagma de Poliție Locală și redenumiți gardieni publici, pentru că se creează mari confuzii. Oamenii nu mai înțeleg diferențele, pentru că uniformele sunt asemănătoare cu ale noastre, la dotare stau mai bine pentru că domnii primari investesc acolo, dar îi folosesc mai mult în scopuri personale. Nu este în regulă ceea ce se întâmplă și voi cere noului Guvern să renunțe la denumirea de Poliție Locală”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. Chiar și Sindicatul ProLex, care reprezintă ambele tabere, recunoaște că există un conflict între cele două categorii, conflict pe care îl consideră însă ”nejustificat și păgubos pentru imaginea tuturor”. Despre salarizarea Poliției Naționale, conducerea Sindicatului ProLex susține că a fost stabilită de chestori și generali, și că Ministerul Muncii doar a luat act. ”Există o discriminare vădită între ofițeri și agenți/subofițeri ca modalitate de reglementare, încadrare și creștere salarială (ofițerii sunt în grile diferite pe măsură ce avansează în grade, iar agenții sunt în aceleași grile de la ieșire din debut până la pensionare). Atât conducerea MAI, cât și liderii de sindicat au refuzat propunerea Pro Lex de salarizare distinctă a polițiștilor față da Armată, diferența propusă fiind după felul muncii și pericolului (neoperativ, operativ, misiuni speciale cu risc ridicat). De cealaltă parte, salarizarea Poliției Locale este stabilită prin hotărâre de consiliu local, posibil chiar anual, diferită de la o primărie la alta. Salariile polițiștilor locali sunt, potrivit legii, aceleași cu ale celorlalți angajați din primărie, uneori chiar mai mici”, susține Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex.
Polițiști locali, angajați în Poliția Națională
Într-un tabel comparativ între cele două categorii profesionale, președintele Sindicatului ProLex arată că în rândurile Poliției Naționale au fost angajați foarte mulți polițiști locali, din cauza crizei de personal din ultimii ani care a determinat Ministerul de Interne să apeleze la surse externe. Aceștia au urmat doar un curs de formare de trei luni. Totodată, aproximativ jumătate din conducerea structurilor de poliție locală din municipii este formată din foști ofițeri de poliție, iar mulți polițiști, după pensionare, s-au angajat în Poliția Locală, susține Vsile Lincu, președintele ProLex.
Trebuie abrogata Legea nr. 155/2010 pentru a fi eliminate conflictele de competenta “si institutionale” existente intre politia comunitara-locala, (definita ca fiind un fel de struto -camila conceputa dupa imaginatia unor primari alesi pe mici si bere oferite alegatorilor in campania electorala, animata de ideile fanteziste ale unor fosti activisti P.C.R. care, in fapt, este folosita pentru intimidare, amenintare sau ca mijloc de estorcare a bugetelor locale si ale cetatenilor de ex. structurile politiilor comunitare sau locale au SALARII EXAGERATE si sedii in apartapentele sau vilele, detinute de unii „baieti destepti” pentru care se platesc din bani publici -bugetele locale- pentru chirii multe zeci de mii de euro pe luna) si cea nationala deoarece datele statistice arata ca in actualele conditii suntem statul cu cele mai multe forte de ordine publica, din U.E. raportate la nr. populatiei si cu rezultatele cele mai nesatisfacatoare in domeniu sigurantei cetateanului). Legea 155/2010 – Legea politiei locale – este un act normativ care a complicat si mai mult confuziile referitoare la competentele materiale si teritoriale existente in sistemul de ordine si siguranta publica. Aceasta prevede reglementari in contradictie cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata. Legea in cauza a fost emanata din ambitii eschibitioniste ale unor fantezisti rataciti in politica romaneasca fie si pentru a-si satisface scopurile meschine (neligitime). Legea 155/2010 este o aberatie juridica deoarece ofera aceleasi competente judiciare detinute de politia statala (materiale dar si teritoriale) unor structuri fantomatice cu angajati ce nu au pregatirea juridica necesara iar cazierul unora este de neinchipuit. Aceasta lege dovedeste clar cata lipsa de rigoare si exigenta exista in procesul de elaborare a sistemului legislativ din Romania.
Dar dacă se desființează poliția locală, unde se vor mai angaja cei din națională, după ce se pensionează la 45 de ani?
Dak desfiintati politia locala cine mai executa atributiile acestei institutii? Politia nationala e depasita de multe ori cu competentele lor,au angajat copii sa umple organigrama dar nu au habar de meserie,in politia locala sunt angajati fosti ofiteri din mai care ii instruieste pe locali,de ce e atata ura pe localu,au sarcini si competente care nu intra un conflict cu mai,de ce atita vrajba???dau va este frica de concurenta? Localii sunt vazuti foarte des in strada dar si la apelurile cetatenilor,voi,cei din mai sunteti vazuti mai mult la marile evenimente,de imagine,in rest…..