Cauta

Polițiștii care au încătușat cu greu un bătrân, antrenați de SAS!

Antrenamentul polițiștilor ieșiți de pe băncile școlii este deficitar

Incidentul de la Kaufland Ferentari a scos în evidență o problemă mai veche a sistemului de ordine publică. Este vorba despre slaba pregătire din școlile de subofițeri a agenților de poliție, dar și de antrenamentele ineficiente făcute cu trupele SAS, care nu au aplicabilitate în viața reală.

Tot ce a rămas în memoria opiniei publice din subiectul conflictului de la Kaufland Ferentari a fost modul jalnic în care șase agenți de poliție s-au chinuit să încătușeze un bătrân. Dincolo de discuția legitimității unei astfel de acțiuni, rămâne un mare semn de întrebare față de competența polițiștilor, mai ales a celor tineri, de a gestiona și de a aplana un conflict. Chiar dacă la școlile de poliție se predau tehnici de mobilizare rapidă a suspecților și a persoanelor turbulente, se pare că ori aceste ore de pregătire nu sunt suficiente, ori cei care ies de pe băncile acestor școli nu au ce căuta în Poliție. Derapajele de acest gen nu sunt chiar o raritate, cel mai recent fiind cazul polițistului care a luat efectiv la bătaie un cetățean care a îndrăznit să-l insulte. Polițiștii spun că orice ar face, imaginea lor este negativă, însă nu aceasta este realitatea. Pentru a câștiga respectul cetățenilor trebuie să ai, ca polițist, o altă conduită și un alt mod de a discerne între infractorii de profesie și cetățenii de bună credință care comit, involuntar, greșeli. Agenții cu experiență, care nu sunt puțini, cunosc aceste lucruri și spun că este nevoie de mai multă pregătire în timpul școlii. Culmea este că antrenamente se fac și după ce polițiștii au terminat școala și sunt încadrați în sistem. Și se fac chiar cu cei de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS), însă nimic din ce învață acolo nu pot folosi în stradă. ”Polițiștii care au intervenit la Kaufland Ferentari s-au suprapus, unul trăgea și unul împingea. Ei fac pregătire specială pentru așa ceva cu instructori de la SAS, de la noi, de la MAI. Se predau tot felul de tehnici, de parcă am fi toți Jackie Chan sau Jack Norris, dar în realitate este cu totul și cu totul altceva”, ne-a declarat Alexandru Găitan, liderul Sindicatului Polițiștilor ProLex Secția 24 București.

Încătușarea, problematică pentru agenți

Ultimele incidente cu cei doi polițiști infectați cu HIV și Hepatita C în timp ce încătușau suspecți i-au cam pus în alertă pe polițiști, care ezită foarte mult înainte de a aplica această măsură. ”La încătușare trebuie să fie un polițist, maxim doi, dar ei s-au băgat trei, iar asta a fost o greșeală. Au vrut să ajute, dar mai mult s-au încurcat. Erau tineri veniți recent din școală acei polițiști. Dacă îl prindeau de o mână și i-o duceau la spate din prima cu cătușa pusă, automat venea și a doua. Dar nu este chiar așa ușor să încătușezi pe cineva, mai ales că trebuie să te ferești să nu te zgârie, să nu te muște, mai ales acum, în perioada asta.  Până la urmă, din cei șase polițiști, unul singur a fost cu experiență, chiar cel care l-a trântit la pământ, ca să-l poată încătușa. Sunt niște tehnici, dacă nu l-ai apucat puternic din prima, ai pierdut totul. Este vorba despre momentul psihologic al încătușării, pe care nu ți-l predă nimeni. Antrenamentele erau obligatorii, dar s-au scos din cauza pandemiei, iar acum nici nu va mai fi vorba despre așa ceva. Oricum, ar trebui să se facă o pregătire mai serioasă în școlile de poliție, asta este clar”, ne-a mai precizat Alexandru Găitan.

S-au temut de furia mulțimii

În tot timpul intervenției de la Kaufland, polițiștii s-au temut că vor fi atacați de cetățenii care asistau la incident. ”Oamenii au provocat scandal și au refuzat să se legitimeze și legea spune clar că, în aceste circumstanțe, ești condus la secție în vederea stabilirii identității. Ei au venit puși pe scandal, este clar. Acolo erau mai multe persoane, care puteau să se întoarcă împotriva polițiștilor și să-i atace, de aceea se uita unul dintre polițiști în toate părțile. Nu poți să știi niciodată, trebuie să iei în calcul și treaba asta. Trebuie să te miști foarte repede pentru a nu antrena și alte persoane în conflict. Mai era și un jandarm acolo, care a stat doar și s-a uitat, fără să intervină în niciun fel, deși a văzut că polițiștii erau slab pregătiți și putea să dea o mână de ajutor. Acum cei șase polițiști sunt în cercetare internă. Oricum ei au acționat după carte, nu au greșit cu nimic. Asta este problema, că îi demoralizează, pentru orice intervenție trebuie să dai cu subsemnatul, având dreptate”, a mai afirmat liderul Sindicatului Polițiștilor ProLex Secția 24, Alexandru Găitan.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version