AcasăNewsPoliticienii tin in viata votul multiplu

Politicienii tin in viata votul multiplu

REFUZ Guvernul PDL-PSD nu a gasit nod in papura sistemului de vot antifrauda propus de STS

Directorul STS, Marcel Opris, ii acuza pe politicieni ca ei sunt aceia care nu vor un sistem de vot sigur, in care voturile multiple nu au ce cauta.

REFUZ Guvernul PDL-PSD nu a gasit nod in papura sistemului de vot antifrauda propus de STS

Opris afirma ca guvernul PDL-PSD este cel care a respins, in 2009, implementarea unui sistem capabil sa elimine votul multiplu. El sustine ca, la sugestia lui Traian Basescu, STS a propus, inainte de prezidentialele din 2009, trecerea la un sistem care evita votul multiplu si poate oferi un rezultat provizoriu in maximum o ora si jumatate. “La acea vreme, Ministerul Internelor era condus de domnul Dan Nica, Ministerul Educatiei de doamna Ecaterina Andronescu, Ministerul Comunicatiilor de domnul Gabriel Sandu, STS era condus tot de mine, iar Autoritatea Electorala era condusa de domnul Octavian Opris. Noi am facut o demonstratie cu propunerea noastra. Demonstratia a fost socanta pentru cei prezenti pentru ca au vazut ca se poate”, relateaza acum Opris. Tot el a precizat ca solutia avansata de STS a fost respinsa, guvernul de atunci considerand ca este vorba despre “o intreprindere foarte mare si ca exista riscul sa nu fie terminata la timp”.

Fraudele electorale pot fi depistate din start

Pentru ca noul sistem sa poata fi folosit la alegerile din 2012, o decizie trebuie luata repede, pana in luna februarie, a revinit directorul STS asupra propunerii, precizand totodata ca suma necesara se ridica la aproximativ 10 – 15 milioane euro, fara TVA. Marcel Opris a oferit si detalii, afirmand ca odata instalat sistemul, acesta avertizeaza din start daca o persoana a mai votat sau nu, iar metoda si-a dovedit deja eficienta in 2009, cand a fost testata doar la nivelul unui colegiu bucurestean: “In primul rand s-a constatat o scadere a participarii la vot, pentru ca nu au mai fost votanti multipli. Au fost cateva tentative, dar care au fost depistate imediat. De exemplu, au fost persoane care au venit sa voteze cu o carte de identitate declarata furata sau pierduta”.

author avatar
Simona Badulescu
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger