AcasăPoliticaVictor Ponta: Voi sesiza CCR privind implicarea presedintelui in campania electorala

Victor Ponta: Voi sesiza CCR privind implicarea presedintelui in campania electorala

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in cadrul sedintei de Guvern, ca va depune, astazi, o sesizare la Curtea Constitutionala privind implicarea sefului statului in campania electorala.

„Am decis si voi inainta astazi la Curtea Constitutionala o sesizare privind conflictul dintre Guvern ca organizator al alegerilor si presedintie privind implicarea acestuia in campania electorala. Exista categorii de persoane care au drept de vot, dar nu au voie sa faca campanie electorala, precum judecatorii, magistratii, procurorii, ambasadorii, prefectii si subprefectii, militarii, acestia nu vin cu tricouri la munca. Exista clar niste categorii prevazute de lege si de Constitutie, dar nu au dreptul sa faca campanie electorala.

Implicarea presedintelui in campanie este profund neconstitutionala si incalca legea Constitutiei. Vreau sa dau doar un singur citat in acest sens: «Implicarea sefului statului in campanie este profund neconstitutionala si incalca litera si spiritul Constitutiei. In legea fundamentala se stipuleaza foarte clar ca seful statului trebuie sa fie garantul respectarii legii si trebuie sa fie echidistant. Domnia sa este prima persoana care uita de litera Constitutiei si interpreteaza textul acesteia in favoarea unui partid politic». Asa a spus Emil Boc in 2004. Am incredere ca, uneori, are opinii corecte si vom pune in sesizare si acest citat. Sunt convins ca, in felul acesta, campania electorala, si pentru europarlamentare, si pentru prezidentiale, se va desfasura cu respectarea Constitutiei”, a declarat Victor Ponta.

Totusi, presedintele Traian Basescu considera ca nu a incalcat in niciun fel Constitutia aparand in campania electorala a Partidului Miscarea Populara.

„Categoric nu, as vrea sa stiu la ce se refera. El plagiaza tenativele de suspendare care au fost in 2007 si in 2012 pe acelasi tip de motivatie, iar in avizul nr 1 din 2007, CCR stabileste foarte clar plaja pe care presedintele se poate misca in spectrul politic. Are dreptul la optiuni politice, sa fie sustinut de un partid, sa ramana apropiat unui partid. Articolul 84 spune foarte clar ca nu poate fi membru de partid, dar in avizul CCR se explica foarte clar ca presedintele nu vine din nori si devine presedinte, ci este sustinut de un partid, ramane in relatie cu partidul. Nu-l mai atac pe Ponta daca iese de pe afise”, a declarat Basescu, pentru Gandul.

Presedintele a precizat ca un sef de stat are voie sa se imbrace cum vrea in vacanta, inclusiv cu un tricou cu sigla si numele PMP.

Foto: gov.ro

author avatar
Alina Costache
82 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger