AcasăPoliticaTudose ii taie microfonul lui Tudorel Toader

Tudose ii taie microfonul lui Tudorel Toader

Furtuna care s-a declansat dupa ce prezentarea modificarilor aduse legilor Justitiei l-a maturat, pentru cateva zile cel putin, pe ministrul Toader de pe scena publica.

Premierul prefera ca atat de contestatele modificari ale legilor Justitiei sa nu fie insotite si de vocea ministrului Toader

Initial, s-a spus ca Tudorel Toader a intrat in concediu – informatie dezmintita chiar de cel in cauza, care a precizat ca va bate cateva zile instantele, parchetele si penitenciarele pentru a vedea cu ochii lui ”starea de fapt”. Cum insa premierul Tudose il avertizase deja pe ministrul Justitiei sa aiba mare grija la modul in care va comunica (atat magistratilor cat si opiniei publice, se subintelege) pe tema modificarilor adese legilor Justitiei. Ce s-a ales de recomandarea premierului s-a vazut dupa valul de proteste si critici revarsat asupra proiectului si a autorului. Iar cum Tudorel Toader are darul de a enerva asistenta cu lungi, monotone si plictisitoare expozeuri, seful Guvernului s-o fi gandit ca e mai bine sa-l scoata rapid din peisaj, de unde si pofta de vizite de lucru trezita peste noapte in Tudorel Toader. Absenta sa nu i-a impiedicat insa pe contestatari sa critice la greu ata proiectul, car si ministrul.

Judecatorii sar ca arsi

”Ministerul Justitiei isi depaseste misiunea institutionala de administrator al sistemului judiciar, prin propuneri legislative retrograde sau cu potential negativ asupra independentei justitiei”, a reactionat Forumul Judecatorilor din Romania, dupa primele anunturi referitoare la modificarile aduse la legile justitiei. FJR nu s-a oprit aici ci a acuzat conceperea proiectului de modificare ”fara studii de impact si fara o prealabila consultare asupra unor modificari legislative esentiale”, si a catalogat totul drept un ”veritabil experiment judiciar” facut in vacanta judiciara.

Procurorii nu se lasa mai prejos

Asociatia Procurorilor din Romania (APR) acuza ”regresul regretabil” reprezentat de propunerile anuntate de Tudorel Toader si sustine ca noile masuri ”sunt de natura a afecta grav functionarea si independenta sistemului judiciar” deoarece ”creeaza premisa exercitarii unui control al puterii executive asupra puterii judecatoresti”. Concret, procurorii resping modificarile referitoare la plasarea Inspectiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justitiei, modificarea competentelor CSM, modalitatea de numire a procurorului general, largirea atributiilor ministrului Justitiei in ce priveste cariera magistratilor. DNA s-a alaturat si ea corului contestatarilor, conducerea Directiei reclamand atat faptul ca nu au existat consultari anterior prezentarii proiectului de modificare cat si faptul ca proiectul nu a fost prezentat in scris, pentru a putea fi macar studiat de cei interesati, totul limitandu-se la prezentarea verbala facuta de Tudorel Toader. Absenta unor documente scrise, care sa contina atat proiectul cat si expunerea de motive a fost criticata si de CSM, care a si precizat public ca asteapta sa i se comunice data la care urmeaza sa intre in posesia respectivelor documente. In deplin acord cu CSM, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor i-au solicitat premierului Tudose ”sa dispuna” ministrului de Justitie publicarea ”de indata” pe site-ul MJ proiectul de modificare a legilor justitiei pentru ca acesta sa poata fi dezbatut public.

Tariceanu, de partea minstrului Justitiei

Presedintele Senatului a catalogat modificarile aduse de Tudorel Toader drept ”un demers necesar” pentru rezolvarea problemelor din Justitie. ”Sunt facute pe baza autoritatii academice si profesionale, date de titlul de profesor universitar si experienta de 10 ani de zile la Curtea Constitutionala, includ rezultatele unui dialog amplu cu CSM si reprezinta un demers necesar pentru a rezolva problemele din sistemul de justitie. In al doilea rand, aceste modificari deriva din importanta apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor, care in ultimii ani au fost incalcate de un sistem care a comis multe abuzuri, abuzuri care reies si din faptul ca Romania este pe primele locuri in <<clasamentul rusinii>>, al proceselor pierdute la CEDO”, a pledat Tariceanu.

author avatar
Simona Badulescu
580 afisari

3 COMENTARII

  1. Numai intr-o colonie procurorii si judecatorii,dar nu toti,fac politica si vor sa emita legi,care reglementeaza activitatea lor,asa cum le convin si in care nu cumva sa apara si necesitatea raspunderii lor fata de faptele ilegale savarsite si condamnate de cedo.

  2. Nesimțitul și incompetenților ăla de Tăriceanu încă mai e al doilea om în Stat?

  3. Incompetentul, deh… Nici tastatura nu-l suportă. :)) Nici pe el, nici pe ăilalți.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger