AcasăPoliticaTraian Basescu ii cere "imperativ" premierului Ponta sa inceteze "atacurile la adresa...

Traian Basescu ii cere „imperativ” premierului Ponta sa inceteze „atacurile la adresa justitiei” si sa respecte pactul de coabitare

Seful statului a reactionat, dupa declaratiile facute seara trecuta de premierul Ponta, cu referire la condamnarea lui Adrian Nastase, cerandu-i „imperativ” sefului Guvernului sa nu mai continue atacurile la adresa Justitiei.

Considerand ca declaratiile primului-ministru intra in incompatibilitate cu atributiile sale de sef al Guvernului, ba mai mult, incalca acordul de Coabitare, presedintele ii solicita premierului, prin intermediul unui comunicat, sa inceteze sa lanseze atacuri la adresa sistemului justitional. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat nota cu profunda ingrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justitiei facute in ultima perioada, inclusiv in data de 6 ianuarie a.c. Domnul presedinte Traian Basescu considera ca aceste declaratii aduc prejudicii grave Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene si NATO. Totodata, aceste declaratii sunt incompatibile cu exigentele functiei de prim-ministru intr-un stat al Uniunii Europene”, se mentioneaza in documentul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Ca urmare, Basescu ii sugereaza premierului sa revina la atributiile sale de sef al Executivului si sa aiba in vedere respectarea acordului de colaborare dintre seful statului si premier. „Domnul presedinte Traian Basescu ii cere imperativ domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa inceteze de indata orice atac la adresa justitiei si sa reintre in atributiile constitutionale ale functiei de prim-ministru. Totodata, domnul presedinte Traian Basescu ii cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa respecte Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Guvernului, in care elementul central se refera la sustinerea independentei justitiei”, se precizeaza in acelasi comunicat.

Reactia presedintelui vine la doar cateva ore dupa ce, prezent intr-o emisiune la Romania Tv, Victor Ponta a declarat, dupa condamnarea lui Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul „Zambaccian”, intrebat fiind daca justitia din Romania nu ar fi independenta, ca, este, insa doar „in mare parte”. „Este o justitie generalizanta si gresita. Eu cred ca, in mare parte, justitia din Romania este independenta. Cred ca – si pana la urma ce s-a intamplat astazi (luni-n.r) la CSM a aratat capacitatea reprezentantilor justitiei de a nu se mai lasa impresionati, intimidati de presedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred ca unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Basescu a fost acela, din 2005 incoace, de a-si dobori prin alte metode decat cele politice principalul adversar”.

Totodata Ponta a comparat cazul lui Nastase cu cel al fostului premier din Ucraina, Iulia Timosenko. „Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko”, a sustinut Ponta in cadrul aceleiasi emisiuni.

239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger