AcasăPoliticaTariceanu vrea sa faca ordine in Justitie

Tariceanu vrea sa faca ordine in Justitie

In timp ce alti lideri politici nu mai indraznesc sa vorbeasca nici in somn despre DNA, CSM, ICCJ, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, pare mai hotarat ca niciodata sa repuna Parlamentul in drepturile lui si sa restabileasca echilibrul intre puterile statului.

Calin Popescu Tariceanu, portavocea unei clase politice care si-a cam pierdut graiul

In ciuda acuzatiilor care i s-au adus, Calin Popescu Tariceanu a continuat sa dea semnalul ca nici justitia nu este perfecta. Presedintele Senatului a jucat o carte importanta, atunci cand alti lideri politici au ales sa taca si sa faca sluj in fata procurorilor si magistratilor. „Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care, dupa cum vedem, unii le pot face la adresa cetatenilor in general”. Acesta este mesajul pe care Tariceanu l-a transmis la intalnirea de miercuri seara la care au participat insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti si ambasadorii Germaniei, Olandei si Marii Britanii. Aceasta intrevedere a fost urmata, ieri, de o discutie la fel de importanta, provocata tot de Tariceanu, cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii. Cu acest prilej, presedintele Senatului si-a exprimat rezervele fata de rapoartele pe care le intocmeste pe banda rulanta Inspectia Judiciara. „Concluziile din ultima vreme ale Inspectiei Judiciare a CSM privind afectarea independentei Justitiei ca urmare a declaratiilor unor politicieni au devenit o practica destul de curenta. Mie mi se pare ca nu este intotdeauna productiva pentru ca autoritatea judecatoreasca consuma o importanta resursa de timp si pentru ca libertatea de exprimare in cazul oricarui cetatean este imprescriptibila, iar in cazul parlamentarilor se bucura, in plus, de o protectie suplimentara sub forma imunitatii”, a puncat Tariceanu.

A bagat  SRI in corzi

Dupa ce „s-a incalzit”cu magistratii, presedintele Senatului a luat si SRI-ul la tinta, aratand ca nu ar strica un control civil si parlamentar mai strict. Desi a afirmat din start ca nu vrea sa faca aprecieri privind „legalitatea implicarii serviciilor in sistemul de justitie”, Tariceanu a precizat ca, in cazul in care limitele legale au fost depasite, serviciile ar trebui sa fie obligate sa se intoarca in slujba societatii, acolo unde le este locul.

 

author avatar
Ana-Maria Ludatser
1.357 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger