AcasăPoliticaSeful MAI: 18 localitati din 7 judete, afectate de inundatii. Peste 40...

Seful MAI: 18 localitati din 7 judete, afectate de inundatii. Peste 40 de oameni evacuati si scoli inchise

Oprea a cedat: pleaca din Senat

Problemele cauzate de furia naturii – indeosebi in trei judete din nordul tarii, aflate, de miercuri dimineata incepand, si pana la orele 14, sub atentionare COD ROSU de inundatii- au constituit tema unei videoconferinte cu prefectii, sefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne si reprezentantii autoritatilor care au responsabilitati in gestionarea situatiilor de urgenta, convocate de catre seful Ministerului de Interne, Gabriel Oprea.

Vicepremierul pentru securitate nationala a fost, de altfel si cel care a prezentat, in cifre, cele mai noi date privind situatia din localitatile afectate de ploile torentiale si viiturile care s-au produs miercuri. E foarte important de mentionat ca nu au existat pierderi omenesti, insa, din pacate, pentru zeci de familii, furia apelor a produs pagube materiale insemnate.

Conform precizarilor sefului MAI, nu mai putin de 18 localitati de pe raza a sapte judete – Bihor, Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Satu Mare, Cluj si Suceava – sunt afectate de inundatii. Ploile au cauzat inundarea a 42 de locuinte si a unui numar de 104 gospodarii din zonele amintite.

In acest context, in vederea eliminarii oricarui risc de pericol la adresa locuitorilor, nu mai putin de 42 de persoane au fost evacuate prevemtiv din cele trei judete aflate in nordul tarii si in cazul carora a fost valabila o atentionare Cod Rosu de risc de inundatii. In acest sens, vicepremierul le-a cerut autoritatilor locale sa continue sa implementeze aceasta masura, in cazul in care situatia o impune. „Acolo unde nu mai exista conditii de siguranta, vorbiti cu oamenii – sa inteleaga ca trebuie sa paraseasca gospodariile”, a cerut Gabriel Oprea.

De asemenea, la capitolul masuri preventive trebuie mentionata si decizia autoritatilor locale din zonele afectate de furia naturii de a inchide – temporar- inca de miercuri dimineata mai multe unitati de invatamant. Totul pentru a nu se risca siguranta copiilor care ar fi trebuit sa mearga catre scoala, in conditiile in care drumurile ar fi putut fi inundate.

Nu in ultimul rand, ministrul Oprea le-a cerut reprezntantilor autoritatilor locale sa continue sa ia masuri in sprijinul oamenilor afectati de vremea instabila. Mai exact, sa se asigure ca persoanele cu probleme grave de sanatate aflate in localitatile din zonele cu risc de inundatii sunt monitorizate, ca persoanele evacuate au unde sa stea, pana revin la casele lor, dar a solicitat, totodata, ca pompierii, jandarmii si politistii sa ajute in continuare localnicii sa scoata apa din gospodarii.

author avatar
Cristina Stefan
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger