AcasăPoliticaSefa MAI, precizari importante despre cartea electronica de identitate

Sefa MAI, precizari importante despre cartea electronica de identitate

Noul document de identificare se doreste a fi „un document imposibil de falsificat”, din cate a anuntat ministrul de Interne, la doar o zi de cand s-a lansat, in dezbatere publica, proiectul privind cartea electronica de identitate.

Carmen Dan a tinut sa puna capat unor speculatii aparute in ultimele ore, dar si sa lamureasca unele neclaritati, astfel ca a iesit cu precizari in fata presei, subliniind, printre altele, ca persoanele care, din motive religioase, nu doresc sa-si faca astfel de carti electonice, pot opta in continuare pentru o carte de identitate simpla.

Dar si ca, optional, acest nou tip de carte de identitate se poate elibera si pentru copiii de sub 14 ani, in cazul in care unul dintre parintii lor fac o astfel de cerere. Insa, Dan a subliniat ca in cazul copiilor „care nu au inca 12 ani impliniti nu se va solicita amprentarea acestora”.

Totodata, sefa MAI a tinut sa fie clar tuturor romanilor ca „persoanele nu pot fi urmarire pe baza cipului continut de „cartea electronica de identitate”, avand in vedere ca respectivul cip e unul pasiv, care emite informatii doar cand „e alimentat de un camp electromagnetic continut de cititor”.

sursa foto: Facebook/Carmen Dan

author avatar
Cristina Stefan
307 afisari

1 COMENTARIU

  1. Avand in vedere proiectul de lege privind cartile de identitate electronice, ar fi util de clarificat urmatoarele aspecte pentru ca cetatenii sa poata alege sau refuza in cunostinta de cauza:
    – Cat de sigure sunt cartile de identitate electronice si sistemul informatic aferent acestora, stiut fiind faptul ca orice sistem informatic nu prezinta o garantie absoluta a securitatii datelor (site-uri ale unor institutii celebre – NASA, Pentagon sau Google au fost sparte de hackeri). Un alt proiect (cardul de sanatate/dosarul electronic de sanatate) a dovedit si dovedeste in continuare ca autoritatile nu pot gestiona eficient asemenea sisteme informatice. Iar in cazul cartilor de identitate miza securitatii datelor va fi cu mult sporita.
    – Exista doar optiunea refuzului pe motive religioase si de constiinta. De ce nu se introduce clar rubrica « refuz pe motiv de neincredere in sistemul informatic, in privinta securitatii datelor, in autoritati sau refuz pe motiv de nerespectare a vietii intime si private ». Aceasta ar corespunde pe deplin cu optiunea unora (poate destul de multi) dintre cetateni.
    – De ce s-au mai cheltuit milioane de euro pe cardul de sanatate daca acum se doreste inlocuirea acestuia ? Sau cardul a fost doar un pas pentru a face mai usoara acceptarea actelor de identitate electronice, din dorinta de a nu starni o reactie puternica ? Iar introducerea cardului s-a facut prin intimidare, manipulare prin forta si frica – pacientii au fost « instruiti » ca daca nu au card nu vor mai beneficia de servicii medicale.
    – Din proiectul de lege postat spre dezbatere publica, rezulta ca impactul financiar este egal cu 0 – adica, conform acestuia, implementarea se va face gratis. Totusi, vor trebuie achizitionate servere, softuri etc. pentru implementarea cartii de identitate electronice. De ce autoritatile nu prezinta sumele de bani necesare implementarii proiectului si sursa fondurilor ? Ce credibilitate pot avea aceste autoritati in acest caz data fiind situatia ? (un alt exemplu recent de neevaluare a impactului – transport gratuit studentilor – trenuri supraaglomerate, lipsa locurilor in trenuri, impact financiar prost estimat. De aici, concluzionam cat de competente sunt autoritatile, cum lucreaza in folosul cetateanului si cata incredere putem avea in ele).
    – Este periculos ca datele medicale si cele de identitate sa fie stocate intr – un cip. Poate vor mai urma sa fie trecute si alte date (din acelasi motiv de « simplificare », securitate…). Daca sistemul va fi spart, cine va fi raspunzator ? Cu nume si prenume si functie si sanctiuni.
    – Se promite acces facil la servicii on line de guvernanta etc. Care sunt concret aceste servicii? Apoi, cetatenii vor fi obligati sa isi cumpere cititoare de carduri pentru a avea acces la aceste servicii. Avem exemplul recent cu cardul de sanatate (care a devenit nefunctional in foarte multe randuri). Cine garanteaza ca nu se va intampla asa si cu noua carte de identitate si cine va raspunde in acest caz de nefunctionalitatea sistemului ? Cu nume, prenume, functie, sanctiuni aplicabile.
    – Cip-ul este pasiv, conform declaratiilor autoritatilor. Cine le va impiedica pe viitor pe autoritati sa transforme cipul in activ (astfel cetatenii ar putea fi localizati usor) ?
    – Cine le va impiedica pe autoritati ca, mai tarziu, din motive de « siguranta si securitate » sa impuna tuturor noile carti de identitate (dupa ce o parte din cetateni au acceptat si pentru a nu starni o reactie globala) ?
    – Care este miza introducerii optionale la copii a cartilor de identitate? Sistemul a functionat bine in aceasta privinta si pana acum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger