AcasăPoliticaSecretarul General al NATO, la Cotroceni/Iohannis: Scutul de la Deveselu nu este...

Secretarul General al NATO, la Cotroceni/Iohannis: Scutul de la Deveselu nu este indreptat impotriva niciunui stat

Cu doar cateva ore inainte de inaugurarea scutului de la Deveselu, ceremonie la care va fi prezent, alaturi de premierul Ciolos si alti oficiali, Secretarul General al NATO a fost primit de catre seful statului, la Cotroceni.

UPDATE 2: Seful statului a ales sa faca o serie de mentiuni despre intrevederea pe care a avut-o in aceasta dimineata cu Secretarul General al NATO si pe pagina sa oficiala de Facebook. „Cu ocazia inaugurarii scutului antiracheta de la Deveselu, m-am intalnit astazi cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Este un moment care marcheaza atat aprofundarea relatiilor dintre Romania si SUA, cat si consolidarea profilului tarii noastre in NATO. Scutul de la Deveselu nu este indreptat impotriva niciunui stat, avand un rol strict defensiv. Acesta constituie o garantie a apararii Romaniei si a Aliatilor europeni impotriva unor potentiale amenintari cu atacuri balistice din afara spatiului euroatlantic. L-am asigurat pe Secretarul General al NATO ca tara noastra va continua sa fie un furnizor de securitate in regiune si un pol de stabilitate la extremitatea estica a spatiului euroatlantic”, a transmis Klaus Iohannis, de aceasta data si pe reteaua de socializare amintita.

UPDATE – „Romania ramane un partener de incredere, implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor aliate”, a precizat Iohannis, care a adaugat faptul ca „Romania isi indeplineste integral angajamentele asumate la Summitul NATO din tara Galilor, ceea ce demonstreaza ca suntem un aliat credibil”.

O mentiune foarte importanta, in contextul inaugurarii Scutului de la Deveselu, a fost facuta de catre liderul de la Cotroceni, in cadrul aceleiasi declaratii de presa, si anume ca acest scut – cu rol strict defensiv -nu este indreptat impotriva statului rus. „O spun inca o data cat se poate de clar: sistemul Aegis Ashore din Romania nu este indreptat impotriva niciunui stat, avand rol strict defensiv. Acesta constituie o asigurare a apararii Romaniei si a Aliatilor europeni impotriva unor potentiale amenintari cu atacuri balistice din afara spatiului euroatlantic”, a punctat Klaus Iohannis.

––––

Cei doi inalti oficiali au discutat pret de cateva zeci de minute, in Sala Ambasadorilor, iar apoi au sustinut o declaratie de presa comuna, care este in plina desfasurare la acest moment.

E important de mentionat faptul ca dupa ce va pleca de la sediul Presedintiei romane, Jens Stoltenberg va ajunge in judetul Olt, la Deveselu, unde va participa la ceremonia ce va avea loc la  Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, eveniment menit sa marcheze, practic, faptul ca sistemului de apărare antirachetă devine operational.

La aceasta ceremonie va fi prezent, dupa cum mentionam anterior, premierul Ciolos, nu, insa, si seful statului, din cate se poate observa aruncand o privire asupra agendei publice a presedintelui, in care nu este trecut evenimentul respectiv. Totodata, trebuie spus ca la ceremonia la care se va inaugura scutului de la Deveselu vor fi prezenti si alti inalti oficiali romani si americani, precum si ai NATO.

sursa foto: presidency.ro

110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger