AcasăPoliticaPremierul interimar Oprea, in Parlament. Se dezbate Strategia de Aparare

Premierul interimar Oprea, in Parlament. Se dezbate Strategia de Aparare

UPDATE 2: Premierul interimar a ajuns in Parlament, urmand sa prezinte punctul de vedere al Guvernului in privinta Strategiei Nationale de Aparare.

UPDATE 1: Sedinta de plen in cadrul careia se dezbate Strategia Nationala de Aparare a Romaniei a inceput, cu o intarziere de cateva zeci de minute fata de ora anuntata initial, respectiv 13.00.

 

Sedinta in cadrul careia documentul prezentat, cu doar o zi in urma, in sedinta celor doua camere reunite ale Parlamentului, de catre seful statului, ar fi urmat sa fie supus la vot ar putea fi amanata.

Atat dezbaterea, cat si procesul de vot ar fi trebuit sa inceapa la ora 13, insa sedinta ar putea fi amanata, o cerere in acest sens apartinand parlamentarilor social-democrati. In acest sens, s-a anuntat ca nu a existat cvorum in cadrul comisiilor de politica externa reunite, care ar fi trebuit sa dea un aviz pe aceasta strategie, dar acest aviz este doar unul consultativ.

„Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au sesizat foarte tarziu comisiile de Politica Externa (…) a existat si un delay procedural (…) avizul (…) are caracter consultativ (…) si nu stiu daca astazi noi nu am avut cvorum are vreo semnificatie”, a precizat vicepresedintele comisiei de politica externa din Camera, Vlad Nistor adaugand, insa, ca aceeasi comisie de la Senat a avut, totusi, cvorum.

Este vorba despre Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, un document prezentat, luni dupa-amiaza, incepand cu ora 17, de catre seful statului, Klaus Iohannis, in fata alesilor. „Pornind de la schimbarile de paradigma la nivel global, de la starea de fapt existenta, de la evaluarea amenintarilor, riscurilor si vulnerabilitatilor, Strategia Nationala de Aparare aduce cateva noutati. Ea opereaza cu un concept de securitate nationala extinsa, in acord cu principiile europene. Exista astazi interese multiple care converg spre asigurarea securitatii nationale. In afara elementelor care tin de aparare, de ordine publica sau de activitatea de informatii si contrainformatii, securitatea nu mai poate fi separata de un mediu economic competitiv, de stabilitatea financiar-bugetara, de existenta unor sisteme publice – educatie, sanatate, pensii – functionale si adaptate schimbarilor, de protectia infrastructurilor critice sau de capacitatea de a raspunde la problemele de mediu. Este momentul ca in perioada urmatoare sa construim consens politic in jurul acestor teme esentiale, un consens politic care sa produca in mod real reforma si legislatie durabila”, afirma presedintele.

65 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger