AcasăPoliticaRomania politica o ia din nou razna!

Romania politica o ia din nou razna!

Ponta se agata de scaun

Premierul Victor Ponta a anuntat ca nu va demisiona si  ca va contesta ordonanta procurorului de caz. „Ma consider nevinovat si voi merge in fata procurorului si a judecatorilor ca sa imi dovedesc nevinovatia”, a declarat seful Executivului.

Victor Ponta nu renunta la functia de premier

„Demisia ar fi, pentru mine si pentru familia mea, cel mai simplu lucru, dar nu vreau sa-i spun copilului meu de 12 ani ca voi ajunge in inchisoare pentru ca am condus un guvern si pentru ca am alte opinii”, a afirmat Ponta.  Desi  spune ca nu intentioneaza sa se lupte cu justitia, premierul  sustine ca procurorii „au reactionat la evenimente politice”, in principal la votul din Senat dat in cazul Dan Sova.  „Nu ma consider o victima. Mariana Rarinca e o victima. Sunt un om politic, sunt un luptator si cred ca am datoria sa lupt pentru ceea ce cred ca e drept si corect. Am dreptul constitutional de a gandi si de a spune ca evenimentele de vineri, acuzarea pentru presupusele fapte din 2007 – 2008 pentru care s-a deschis un dosar in 2012 are legatura directa cu evenimentele care s-au intamplat recent. Justitia nu inseamna sa reactionezi la evenimentele politice, sa elimini unul dintre liderii politici, ci sa stabilesti adevarul si, daca e cazul, sa tragi la raspundere pe cineva”, si-a pledat Ponta cauza.

Contesta ordonanta procurorului

Convins fiind ca actiunea demarata impotriva lui are la baza „o motivatie politica”, premierul a anuntat ca va contesta ordonanta procurorului. „Voi merge, de cate ori voi fi chemat, in fata procurorului, a judecatorilor, voi prezenta toate datele care imi sunt cerute si pe care le detin si sunt absolut convins ca in final se va stabili adevarul. (…)  Din punct de vedere procedural, ca orice cetatean al Romaniei, voi contesta ordonanta emisa joi de catre procurorul de caz, la procurorul ierarhic superior si dupa aceea la judecator. Pentru ca, pana in acest moment, nu am avut ocazia sa fiu audiat de catre nimeni; nici de catre procuror, nici de catre judecator, si cred ca este dreptul constitutional al oricarui om din aceasta tara de a fi ascultat atunci cand este acuzat de ceva.  (…) Cred ca o societate democratica are nevoie de o justitie eficienta, dar, ca orice cetatean, am dreptul sa imi spun punctul de vedere, sa spun ca, evident, ma consider nevinovat de acuzatiile care mi-au fost aduse”, a mai spus Victor Ponta.

Avertisment pentru Iohannis

Chiar daca presedinte Klaus Iohannis i-a cerut demisia, premierul nu da semne ca ar dori sa deschida un alt front de lupta, preferand sa vorbeasca doar despre abuzurile sistemului pe care actualul sef al statului l-a mostenit de la predecesorul sau.   „Am avut o discutie extrem de civilizata si institutionala cu domnul Klaus Iohannis. Ii inteleg pozitia politica si institutionala, dar in acelasi timp mi-am facut datoria sa-l informez si il voi informa in continuare, in baza cunostintelor extrem de aprofundate pe care le am, despre ce sistem am mostenit de la Traian Basescu si despre ce trebuie sa faca acest presedinte al tuturor romanilor ca acest sistem sa functioneze mai bine, sa nu mai produca abuzuri, sa nu tot dea greseli si rateuri care inseamna viata unor oameni si sunt convins si imi doresc sa fac acest lucru”, a declarat Ponta. In context, acesta le-a cerut contestatarilor lui sa lase fariseismul deoparte, folosidu-l drept exemplu chiar pe presedintele tarii. „Haideti sa fim mai putin ipocriti. Domnul Iohannis a candidat si a fost ales presedinte al Romaniei fiind trimis in judecata la ICCJ, nu acuzat”, a conchis Victor Ponta.

Iohannis il ameninta pe premier cu suspendarea

Presedintele Klaus Iohannis asteapta ca Victor Ponta sa dea dovada de responsabilitate si sa se retraga din fruntea Guvernului. In caz contrar insa, seful statului nu exclude varianta suspendarii premierului.

Singura alternativa a lui Victor Ponta este demisia, sustine presedintele Klaus Iohannis, aratand ca nu si-ar dori sa se ajunga pana la suspendarea premierului. „Este o situatie nemaintalnita si care are o greutate politica deosebita. Faptul ca premierul in functie este acuzat de fapte penale ne pune intr-o situatie, ca tara, care trebuie gestionata repede si bine. E inadmisibil ca o persoana invinuita de fapte penale sa fie premier. (…) Evident, prezumtia de nevinovatie functioneaza, insa in politica lucrurile nu sunt asa simple si un politician cu functie inalta acuzat de fapte penale oriunde in lume isi da demisia pentru a nu periclita imaginea tarii pe care o reprezinta”, a afirmat seful statului, mentionand ca ia in calcul si suspendarea lui Victor Ponta. „Eu am inteles din comunicarea DNA ca s-a cerut permisiunea pentru inceperea urmaririi penale. In cazul in care aceasta solicitare este acceptata, se intra in faza de urmarire penala, care permite anumite actiuni din partea presedintelui. Sper sa nu ajungem pana la suspendare. Prima optiune, pe care o vad ca si cea mai buna, este o demisie a Guvernului, care ne va pune in situatia inedita de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profunda”, a mai precizat presedintele Klaus Iohannis.

Oprea se incalzeste pentru interimat

Chiar in timp ce-l asigura pe Victor Ponta de tot sprijinul lor, uneperistii ii anunta pe toti cei interesti ca nu si-au ales ”formula politica” pe care vor merge la alegerile din 2016.

Gabriel Oprea a decis ca este in interesul national ca UNPR sa guverneze, indiferent cu cine

”Indiferent de varianta cu care vom merge la alegerile din 2016, indiferent de formula politica pentru care vom opta, vom aduce un plus Romaniei”, a declarat Eugen Nicolicea sambata, la intrrunirea organizata de UNPR la Timisoara. Decodat, mesajul lui Nicolicea invita practic PSD si PNL sa liciteze pentru sustinerea Uniunii comandate de Gabriel Oprea – formatiune prezentata de membrii sai drept ”a treia forta politica din Romania si un pilon important al stabilitatii nationale”. Pana la stabilitatea nationala, cert este ca UNPR sustine toata greutatea actualului cabinet Ponta si ii promite zilnic premierului pesedist ca nu-l va lasa balta. Nici pe el, dar nici pe presedintele Klaus Iohannis – care tocmai i-a cerut demisia premierului cu pricina. ”Optiunea noastra a fost si ramane aceea de a continua guvernarea si parteneriatul politic corect atat cu premierul Victor Ponta, cat si cu presedintele Klaus Iohannis, in special in privinta proiectelor ce tin de siguranta nationala si de politica externa”, insista UNPR sa-si pastreze pozitia cracanata intre cele doua tabere aflate in conflict deschis. Atenti la nuante, liberalii au prins din zbor usoara schimbare din discursul progresistilor. ”Am vazut pozitia domnului Oprea, care a fost mai nuantata ieri (sambata – n.r.) si cred ca exista premisele unei discutii mai aplicate cu domnia sa”, a raspuns co-presedintele PNL Alina Gorghiu, intrebata fiind daca PNL ia in calcul formarea unui guvern impreuna cu UNPR.

[poll id=”1018″]

 

author avatar
Adelina Ionicel
1.241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger