AcasăPoliticaReactii la Bucuresti, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova

Reactii la Bucuresti, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova

Pe langa romanii de rand, care au urmarit rezultatele alegerilor desfasurate deunazi dincolo de Prut, pentru a putea intrezari catre ce directie se indreapta statul condus actualmente de catre Nicolae Timofti, scrutinul de duminica, primul desfasurat prin vot direct dupa un interval de 20 de ani a fost – in mod firesc- in atentia politicienilor de la Bucuresti.

Primul care a reactionat pe acest subiect a fost Traian Basescu. Fostul presedinte a facut, inca de seara trecuta, dupa inchiderea urnelor, cateva comentarii in privinta rezultatelor partiale ale scrutinului pentru presedintia Republicii Moldova. Ba chiar a dat si un pronostic, pentru turul secund, in care au intrat rusofilul Dodon si proeuropeana Maia Sandu, pe care Basescu nu a facut niciodata un secret din faptul ca o sustine in aceasta cursa. Prin intermediul unei postari pe Facebook, fostul lider de la Cotroceni se arata convins ca in Sandu va castiga in turul doi, pentru care, considera fostul presedinte, tineretul se va mobiliza sa mearga la vot mai mult ca in primul tur. „Igor Dodon nu a castigat alegerile prezidentiale din primul tur, in conditiile in care electoratul sau rusofon a fost mobilizat total sa mearga la vot. (…) Duminica, 13 Noiembrie, Maia Sandu va castiga alegerile prezidentiale cu 53 la suta si Republica Moldova va ramane Pro-Europa si Pro-Romania, in conditiile in care prezenta la vot va depasi 55 la suta”, sustine Traian Basescu.

Nastase vede o fractura in Republica Moldova

Scurtei analize asupra momentului votului de duminica facute de catre fostul presedinte i se adauga cea notate, in aceasta dimineata, de fostul premier social-democrat, Adrian Nastase, pe blogul sau: „Primul tur al alegerilor de la Chisinau ne-a aratat ca exista o fractura in Republica Moldova. Pare ca optiunea pro-rusa s-a dezvoltat in ultimii ani si datorita exceselor de tip unionist de la Bucuresti. Pentru unele castiguri de politica interna, electorale, in Romania, au fost create reflexe de respingere in unele din zonele nehotarate de la Chisinau. Ma bucur insa ca unii dintre candidatii pro-europeni au inteles nevoia concentrarii voturilor pe un singur candidat”, incheindu-si mesajul cu o urare de succes adresata Maiei Sandu.

Cel mai recent mesaj pe aceasta tema apartine sefei PNL, Alina Gorghiu, care, la randul sau, chiar daca nu isi declara cu subiect si predicat sustinerea pentru un anume candidat, cum o fac Basescu si Nastase, sustine ca mizeaza pe un rezultat favorabil directiei proeuropene a statului.

„Este o veste buna ca va exista un al doilea tur de scrutin, reprezinta o sansa pentru pastrarea directiei strategice si a orientarii pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, in turul doi, de o mobilizare puternica a tuturor pro-europenilor”, noteaza Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

author avatar
Cristina Stefan
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger