AcasăPoliticaReactie in scandalul Schengen: Basescu a iesit la harta! AFLA ce a...

Reactie in scandalul Schengen: Basescu a iesit la harta! AFLA ce a declarat!

Seful statului a precizat, luni seara, intr-o conferinta de presa, ca obiectivul intrarii in Schengen „ramane fundamental pentru Romania” si ca, din punct de vedere politic, este mult mai important sa fim in spatiul Schengen decat in zona euro. „Este esential pentru noi sa intram in Schengen pentru ca, politic, frontiera UE se muta pe frontierele romanesti”, a spus presedintele.

Iata principalele declaratii ale presedintelui Basescu:

– Sunt necesare unel clarificari. Sincep prin a saluta pozitia exprimata azi de premier cu privire la mandatul pe care il are reprezentantul Guvernului pentru sedinta JAI din 7-8 martie. Cred ca e o revenire la normalitate.

– As dedica aceasta intalnire cu presa unor realitati europene, pentru ca se pare ca traim in lumi paralele. Nu intelegem care sunt misiunile noastre principale ca stat membru al UE. Doua elemente sunt fundamentale pentru integrarea in Uniunea Europeana: intrarea in Spatiul Schengen si adoptarea monedei euro. Sunt obligatii asumate de noi, nu sunt facultative si nici la bunavointa a unui Guvern

-Exprim fara rezerve si ma bucur ca astazi am constatat o flexibilizare a pozitiei primului-ministru. Romania are ca obiectiv major in intrarea in zona Schengen. Nu ma refer ca aceasta este o prioritate numai din punct vedere economic. (…) Este esentiala si din punct de vedere al procesului de integrare si economic. Poate cel mai important aspect este cel politic.

-In momentul de fata frontiera UE este aici (granita de vest- a aratat la harta-n.r). Obiectivul e ca frontiera UE sa se mute aici (granita de est a Romaniei-n.r). Este esential sa mutam frontiera UE pe frontiera noastra de rasarit, de nord si de sud-vest

obiectivul intrarii in Schengen ramane fundamental pentru Romania si din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea coruptilor nostri nu mi se pare fundamentala, in raport cu interesul ca tara noastra sa fie parte a unui sistem european solid

-in evaluarea mea, din punct de vedere politic, este mult mai important sa fim in spatiul Schengen, decat in zona euro. Politic, cel mai important lucru pentru Romania este sa devina frontiera reala a Uniunii Europene.

Romania trebuie sa-si propuna ca obiectiv major intrarea in zona Schengen cu „costurile” legate de corupti sau potential corupti, ca nimeni nu-i judeca inainte sa ii judece instantele, fie ca sunt in Parlament sau prin Guvern. Aceste costuri sunt nesemnificative in raport cu nevoia politica de a muta frontiera UE pe Prut si pe frontiera cu Ucraina.

– am intrat in UE la 1 ianuarie 2007, dar inca nu ne-am integrat in cele doua uriase facilitati ale Uniunii- spatiul Schengen zi zona euro, cu toate eforturile noastre de a participa la toate aceste proiecte destinate zonei euro. Sa ramanem agatati de zona dura a UE, acesta a fost efortul. De aceea am avut ca politica sa nu pierdem participarea la cele trei tratate care vizau zona euro. Este esential pentru noi sa intram in Schengen pentru ca, politic, frontiera UE se muta pe frontierele romanesti

– despre declaratia ministrului german de Interne: Este un suporter al Romaniei, insa oricine citea ultimul raport MCV ar fi facut un pas inapoi. (..) Ministrul discuta problema rromilor, a migratiei, dar nu conditioneaza accesul Romaniei de aceste lucruri, cipropune niste masuri. (…) Din punctul lui de vedere, Romania si Bulgaria au o singura problema, definita cu un singur cuvant: CORUPTIE. Si asta s-a vazut reflectata in Raportul MCV din ianuarie anul acesta.

Germania nu este singura care ar fi votat impotriva Romaniei. Cel putin 7 alte state ar fi votat impotriva, dupa raportul MCV

– de cand merg la Consiliul European, nu am vazut nicio problema rezolvata tipand. Totul este subiect de negociere intre parteneri, nimeni nu isi arunca buzduganul peste frontiere, se mai intampla cu Londra, dar si ea pierde cate  jumatate de buzdugan cand face asa ceva.

pozitia corecta este sa se ia nota si sa stabilim un alt termen in care sa discutam accesul in Schengen. Stiind foarte bine atmosfera din UE, punctul meu de vedere e ca e important sa obtinem o alta data- poate fi septembrie, poate fi decembrie. Daca nu obtinem o alta data, trebuie sa urcam din nou in Consiliul European si sa introducem in concluzii cerinta Consiliului catre JAI sa se introduca problema Romaniei si Bulgariei.

– in zona politica avem probleme

-aceasta explicatie nu este un atac la nimeni, trebuie sa intelegem ca trebuie sa ne solidarizam pe acest obiectiv

320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger