AcasăPoliticaInstanta a respins sesizarea liberalilor privind organizarea localelor in doua tururi

Instanta a respins sesizarea liberalilor privind organizarea localelor in doua tururi

Liberalii si-au vazut naruita si varianta ca instanta – in speta Curtea de Apel Bucuresti- sa le accepte actiunea formulata in contencios-administrativ. Mai mult, odata ce magistratii CAB au decis sa  le respinga cererea privind trimiterea catre Curtea Constitutionala a sesizarii de neconstitutionalitate depusa de PNL referitor la organizarea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin, liberalii spun ca nu renunta si se vor adresa Instantei Supreme, cu recurs.

Reprezentantii PNL nu au avut castig de cauza nici in instanta, in vederea organizarii viitorului scrutin pentru alegerea primarilor in doua tururi, mai exact cu incercarea de convinge magistratii sa anuleze hotararea de Guvern privind organizarea viitoarelor alegeri locale de pe 5 iunie intr-un singur tur.

Convinsi inca de faptul ca revenirea la varianta cu doua tururi de scrutin ar fi mai potrivita, penelistii au contestat in contencios administrativ aceasta decizie, insa magistratii Curtii de Apel Bucuresi, care au analizat, vineri, cererea PNL, au decis respingerea ei, anunta B1 Tv.

Mai mult, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins si varianta de a transmite catre Curtea Constitutionala sesizarea de neconstitutionalitate depusade PNL privitor la organizarea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin. In replica, liberalii spun ca au luat act de decizia instantei si ca, avand in vedere ca nu e vorba de o hotarare definitiva, vor inainta recurs, la Instanta Suprema.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, precizarile din comunicatul de presa facut public din directia PNL:

„Partidul National Liberal ia act de decizia Curtii de Apel Bucuresti de a refuza transmiterea catre Curtea Constitutionala a sesizarii de neconstitutionalitate depusa cu privire la organizarea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin. Precizam ca in acest caz vom folosi instrumentul recursului la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termenul prevazut de lege.

Speram ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor in doua tururi de scrutin sa fie atins cat mai curand si sa ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societatii romanesti. Actuala norma, pe care o apreciem nedreapta, trebuie corectata cat mai curand de actualul Parlament sau in viitorul mandat legislativ.

Demersul PNL a vizat obtinerea unui raspuns clar din partea singurei institutii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constitutionala, cu privire la situatia permisa in acest moment de legea electorala. Un primar poate obtine mandatul cu votul unei minoritati si sa-l exercite in pofida neincrederii exprimata, prin vot, de o majoritate a celor care si-au exprimat optiunea. Astfel, situatia in care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiaza de sprijinul a mai putin de jumatate plus unu dintre alegatorii care s-au prezentat la urne, ridica semne de intrebare indreptatite asupra legitimitatii si reprezentativitatii acelui primar”.

Din acest punct de vedere, ne exprimam regretul cu privire la imposibilitatea de a obtine un raspuns indreptatit asupra constitutionalitatii ori a neconstitutionalitatii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie ramane o urma de indoiala justificata.

Actiunea PNL a avut l-a baza atat argumentele constitutionale mentionate, dar si cele procedurale folosite si cu acte ocazii similare, cum a fost cazul sesizarii adresate Curtii Constitutionale privitoare la o ordonanta de modificare a Legii alegerilor prezidentiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecatorilor Curtii Constitutionale.

In urma acestei decizii, reiteram apelul facut de Partidul National Liberal in privinta unui vot util acordat pentru alegerea primarilor. Evidentiem faptul ca PNL este singurul actor politic de calibru care se contrapune cu sanse PSD, iar orice vot irosit pentru un tert candidat este un vot favorabil in mod indirect PSD”.

sursa foto: Facebook

95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger