AcasăPoliticaRadu Vasile, rapus de cancer

Radu Vasile, rapus de cancer

Fostul premier taranist Radu Vasile s-a stins din viata

Fostul premier PNTCD Radu Vasile a murit, miercuri dimineata, la varsta de 71 de ani, intr-un spital din Israel, unde se trata de cancer la colon.

Fostul premier taranist Radu Vasile s-a stins din viata

Nascut la Sibiu, in octombrie 1942, Radu Vasile a absolvit Facultatea de Istorie ”Universitatea Bucuresti), a devenit doctor in stiinte, specialitatea ”Istoria doctrinelor economice”, iar evenimentele din decembrie 1989 l-au gasit profesor la ASE. Ulterior s-a inscris in PNTCD si, odata devenit membru al acestui partid istoric, a fost ales senator. Secretar general al PNTCD in timpul guvernarii CDR, Radu Vasile a devenit in scurta vreme liderul taranistilor care contestau mentinerea lui Victor Ciorbea in fruntea Executivului, conflict incheiat in primavara anului 1998, cu desemnarea lui Radu Vasile in fruntea Guvernului, unde a ramas pana in decembrie 1999. Radu Vasile a fost premier intr-o perioada dificila atat din punct de vedere economic, cat si politic. Ca elemente deosebite ale mandatului sau pot fi consemnate confruntarea continua cu presedintele Emil Constantinescu, cea de-a cincea mineriada (incheiata cu ”pacea de la Cozia”) si organizarea vizitei efectuate de Papa Ioan al II-lea in Romania. Pasionat de literatura, Radu Vasile a scris si publicat poezii, semnate cu pseudonimul Radu Mischie (numele de familie al mamei sale, inainte de casatorie). In viata ”civila”, Radu Vasile a fost profesor la ASE.

Premier bun si reformist, om al dialogului civilizat si responsabil

Disparitia lui Radu Vasile este regretata de toti politicienii, indiferent de partid si functie. Mai mult, primii trei oameni in stat apreciaza public modul in care si-a exercitat mandatul de premier fostul taranist. Traian Basescu: ”A fost un premier bun si curajos intr-o perioada extrem de grea”. Victor Ponta: ”Radu Vasile a marcat istoria post-decembrista a Romaniei, fiind prim-ministru intr-o perioada dificila a tranzitiei”. Crin Antonescu: ”Guvernul condus de Radu Vasile a facut reforme curajoase intr-un context dificil”. Si Ion Iliescu, adversarul declarat al PNTCD, a avut cuvinte bune de spus la adresa lui Radu Vasile: ”Era un om al dialogului, un om deschis, civilizat, responsabil si am apreciat calitatile acestea”.

author avatar
Simona Badulescu
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger