AcasăPoliticaProiect de Ordonanta - se propune o schimbare esentiala in privinta denuntului

Proiect de Ordonanta – se propune o schimbare esentiala in privinta denuntului

Pe langa proiectul de Ordonanta de Urgenta privind gratierea, pus la dispozitia opiniei publice – inspre consultare – in cursul acestei zile reprezentantii Ministerului Justitiei (MJ) au facut public si demersul ce prevede modificarea si completarea celor doua Coduri- Penal si de Procedura Penala- in sensul anuntat al unor clarificari, si anume a punerii textelor Condurilor in acord cu decizii venite din directia Curtii Constitutionale.

Astfel ca, in proiectul cu pricina sta scris, negru pe alb, faptul ca notiunea de „abuz in serviciu” ar urma sa se aiba in vedere doar in cazul unui prejudiciu ce depaseste 200.000 de lei, dar si ca „actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”.

Drept urmare, proiectul suspus dezbaterii, pe site-ul MJ (VEZI AICI), prevede ca la articolul 297, in dreptul notiunii de „abuz in serviciu” sta scris urmatorul aspect – „fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, nu indeplineste un act sau indeplineste un act contrar legii si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.

O alta schimbare apare la nivelul ideii de denunt – in contextul in care aceasta metoda a devenit, se stie, foarte invocata in ultima vreme. Si anume, se impune o limita de timp in aceasta privinta. In sensul in care se stipuleazain proiectul OUG de fata faptul ca acesta „se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala, sub sanctiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevazute de lege care conduc la inlaturarea raspunderii penale”.

134 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger