AcasăPoliticaProcurorul Dan Voinea: Ion Iliescu, comandantul mineriadei 13-15 iunie

Procurorul Dan Voinea: Ion Iliescu, comandantul mineriadei 13-15 iunie

Redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie a dezlegat gura procurorului care a anchetat dosarul, Dan Voinea.

Procurorul Dan Voinea arunca in carca lui Ion Iliescu vina pentru mineriada din 13-15 iunie

Practic, Dan Voinea confirma suspiciunile care planeaza de un sfert de veac asupra primului presedinte postdecembrist aruncand in carca liderului de onoare al PSD responsabilitatea pentru sangeroasele evenimente din 13-15 iunie 1990: ”Ion Iliescu s-a comportat ca un comandant sef de stat, s-a comportat ca un comandant militar. Pentru ca exista un jurnal al actiunilor de lupta facut de generalul Schiopu, loctiitorul sefului de Stat Major al Armatei si care a tinut sa consemneze toate ordinele primite, ca sa nu si-o mai ia cei de la Armata, ca la Revolutie. Si pe 13 iunie, domnul Iliescu este amintit cu toate interventiile pe care le-a facut direct.

Procurorul Dan Voinea

Adica: la ora nu stiu care, presedintele Iliescu solicita 100 de soldati sa actioneze intr-o anumita zona. La ora cutare, presedintele Iliescu solicita 20 de taburi sa actioneze in zona Ministerului de Interne. La o anumita ora, presedintele ne solicita sa actionam cu gaze lacrimogene impotriva manifestantilor”, a detaliat Dan Voinea rolul lui Ion Iliescu in evenimentele din 13-15 iunie. Voinea a explicat si ca Iliescu nu a actionat de unul singur, dar a subliniat ca sef era fostul presedinte: ”El (Ion Iliescu – n.r.) era seful grupului de putere, dar toti cei care faceau parte din anturajul de putere al lui Ion Iliescu s-au implicat.

Ion Iliescu

A fost monitorizata Piata Universitatii. Monitorizarea a fost facuta de catre cei de la Ministerul de Interne si de la SRI, dar si de Serviciul de Informatii de la Armata”. Si tot Voinea a spulberat varianta venirii minerilor la Bucuresti ”din propria vointa” povestind cum Gelu Voican Voiculescu (viceprim-ministru la aceea vreme) a adus mai multi lideri sindicalisti ai minerilor in Capitala cu doua saptamani inainte de mineriada, i-a cazat la Hotelul Bucuresti, iar seara ii ducea in Piata Universitatii  unde ”gandeau strategii de atac impotriva manifestantilor”.

author avatar
Simona Badulescu
1.568 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger