AcasăPoliticaProcurorii DNA cer arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie

Procurorii DNA cer arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie

O noua zi grea pentru Marian Vanghelie. In conditiile in care procurorii DNA cer arestarea sa pentru 30 de zile, primarul sectorului 5 al Capitalei va afla in decursul zilei de vineri ce decizie vor lua in cazul lui magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care vor judeca aceasta solicitare.

Dupa ce seara trecuta, cu putin inainte de ora 23, Marian Vanghelie a fost retinut pentru 24 de ore, in urma cu scurt timp, DNA a anuntat, prin intermediul unui comunicat, faptul ca edilul sectorului 5 va fi prezentat magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva. Procurorii mentioneaza ca fostul social-democrat, exclus din randurile PSD la finele anului trecut, este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la atribuirea mai multor contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lei. In aceasta cauza, DNA sustine ca edilul ar fi ajutat un afacerist, in schimbul unui „comision”.

In acelasi dosar au mai fost retinute pentru 24 de ore alte patru persoane, printre ele si soferul primarului. Si in cazul acestora s-a pus in miscare actiunea penala si se cere arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Este vorba despre Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, acuzat de complicitate la luare de mita si spalare de bani, dar si de Adrian Murgoci, de Laura Ciocan si de Sorin Ciocan, cei trei fiind cercetati pentru „favorizarea faptuitorului” si „marturie mincinoasa”.

Va prezentam in continuare, integral, acuzatiile procurorilor in acest caz:

„In ordonantele de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, in schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, contracte in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de catre omul de afaceri, pe de alta parte.

„Comisionul” respectiv a fost platit de catre omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin si a unei alte persoane apropiate lor.

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace S.R.L. (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de catre omul de afaceri) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de catre Vanghelie Marian-Daniel, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) si Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).

O parte a „comisionului” a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

De asemenea, pentru garantarea platii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

Alta modalitate de plata a „comisionului de 20%” a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).

In aceeasi perioada, inculpatii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucuresti) si Niculae Mircea-Sorin (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti S.A. si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de catre Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societati comerciale.

De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevarata natura a provenientei a partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., parti sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.

La data de 12 martie 2015, inculpatii Murgoci Adrian, Ciocan Laura si Ciocan Sorin au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati la data de 13 martie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger