AcasăPoliticaProcurorii DIICOT cer aviz pentru urmarirea penala a patru fosti ministri

Procurorii DIICOT cer aviz pentru urmarirea penala a patru fosti ministri

Patru fosti ministri- fie ai Finantelor, fie ai Economiei- au intrat in vizorul procurorilor de la Investigarea Criminalitatii Organizate. In cazul lor, anchetatorii cer aviz privind inceperea urmaririi penale, in dosarul „Rompetrol II”.

UPDATE: Din directia Parchetului de pe langa Inalta Curte se anunta ca Procurorul General, Augustin Lazar, a trimis presedintelui Iohannis referatul DIICOT prin care se cere demararea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul celor patru fosti ministri intrati in vizorul DIICOT.

––

Este vorba despre trei fosti ministri ai Finantelor Publice, Mihai Claudiu Tanasescu, Sebastian Vladescu si George Pogea, precum si despre un fost ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu.

In cazul lor, din directia DIICOT aflam ca, in cursul acestei zile, a fost trimis catre Parchetul General referatul cauzei, facandu-se un prim pas catre sesizarea presedintelui, in vederea formularii cererii de urmarire penala pentur cei trei fosti membri ai Guvernului. In aceasta cauza, denumita generic „Rompetrol II”,  procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism mentioneaza ca au indicii in privinta savarsirii unor fapte de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Procurorii au detaliat, in acelasi comunicat dat publicitatii in aceasta dupa-amiaza, si suspiciunile care planeaza in aceasta cauza in dreptul fiecaruia dintre cei patru fosti membri ai Guvernului, precizari pe care le prezentam integral, in cele ce urmeaza:

„In cauza exista suspiciunea rezonabila ca   in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice,   Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul economiei si comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Urmare a activitatii infractionale derulate de catre cei doi, la data de 24.10.2003, in sedinta de guvern a fost adoptata OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozitiilor HG 555/2001 si a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevazute in cele doua acte normative. in acest sens, de mentionat faptul ca nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentata pentru avizare Ministerului Justitiei la data de 27.10.2003, continutul acesteia fiind insa diferit de continutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ.

Totodata, in ceea ce il priveste pe Popescu Ioan Dan, acesta a continuat sa sprijine grupul infractional organizat initiat de catre Patriciu Dan Costache si dupa incetarea calitatii de ministru depunand marturie in cauza arbitrala a ARB/06/03, pendinte in fata Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), in favoarea Rompetrol Group, declaratie in care a facut afirmatii neadevarate.

S-a retinut ca Vladescu Sebastian, ministrul Finantelor Publice in perioadele 22.08.2005 – 5.04.2007 ; 23.12.2009 – 3.10.2010 precum si Pogea Gheorghe,  ministrul Finantelor Publice in perioada 22.12.2008-23.12.2009, cu rea credinta, nu au respectat dispozitiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificata prin Legea 89/2005 potrivit carora “ in termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotarare a Guvernului, obligatiunile vor fi inregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare pentru tranzactionarea acestora pe pietele reglementate, in conditiile regulamentului aprobat in acest scop de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare” si au blocat adoptarea hotararii de guvern care sa permita vanzarea obligatiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti, iar statul roman sa-si recupereze creantele”.

100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger