AcasăPoliticaPresedintele intoarce din drum legea privind reclamele TV la medicamente

Presedintele intoarce din drum legea privind reclamele TV la medicamente

Una dintre primele intiative ale sefului statului, de la intoarcerea sa din vacanta de sfarsit de an, petrecuta in strainatate, a fost aceea de a retrimite Legislativului proiectul legii care limiteaza difuzarea reclamelor la medicamente, atat la televiziune, cat si la radio.

Ca urmare a a deciziei lui Klaus Iohannis, anuntate din directia Cotrocenilor in cea de-a doua parte a zilei de vineri, proiectul legislativ va ajunge inca o data in Parlament, in conditiile in care actul normativ fusese votat de alesi, pentru a fi reanalizat.

Din textul scrisorii adresate de catre seful stautlui presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, reies si motivele pentru care Iohannis a luat aceasta decizie de a retrimite in Parlament Legea pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum si Legea audiovizualului nr. 504/2002, ce vizeaza atat interzicerea publicitatii pentru produsele medicamentoase in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, cat si a publicitatii pentru farmacii, in cadrul unor astfel de programe, inclusiv a reclamelor audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale care se pot elibera fara reteta (prescriptie medicala).

Mai precis, presedintele invoca, printre altele, faptul ca la articolul I din legea in cauza, transmisa la promulgare, „se modifica art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, in sensul interzicerii publicitatii explicite in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, inclusiv pentru produsele medicamentoase care se elibereaza fara prescriptie medicala (pentru acestea fiind permisa numai publicitatea in alte modalitati). Norma instituita prin art. 17 alin. (1) si (2) din legea transmisa la promulgare vine insa in contradictie cu ansamblul normelor ce constituie regimul juridic al publicitatii pentru medicamente stabilit in Legea nr. 95/2006 si, in mod special, in art. 813 din aceasta.  Potrivit acestui articol, care nu reprezinta altceva decat o transpunere fidela a art. 88 din Directiva 2001/83/CE, este interzisa publicitatea destinata publicului larg pentru medicamente care se elibereaza numai cu prescriptie medicala si este permisa publicitatea destinata publicului larg numai pentru acele medicamente care, prin compozitie si scop, sunt destinate si concepute pentru a fi utilizate fara interventia unui medic in scopul diagnosticarii sau pentru prescrierea ori monitorizarea tratamentului, cu sfatul farmacistului, in cazul in care este necesar”.

Va reamintim ca presedintele nu mai poate retrimite si a doua oara un proiect in Parlament.

121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger