AcasăPoliticaPresedintele, anunt dupa CSAT: Este posibil ca UE sa ne oblige sa...

Presedintele, anunt dupa CSAT: Este posibil ca UE sa ne oblige sa primim mai mult refugiati

Odata incheiata sedinta CSAT-ului, pe care insusti seful statului a convocat-o, pentru a fi dezbatute o serie de chestiuni importante, printre ele si problematica arzatoare a refugiatilor, presedintele a prezentat, pe scurt, concluziile discutiilor de la Cotroceni.

Oprindu-se asupra situatiei migrantilor si a cotelor repartizate statelor membre ale Uniunii Europene, implicit si Romaniei, Klaus Iohannis a anuntat public faptul ca s-ar putea ca UE sa solicite tarii noastre sa primeasca un numar mai mare de azilanti, fata de cel pe care presedintele a anuntat ca il poate gazdui in cele sase centre de primire existente deja pe teritoriul statului, respectiv 1785 de persoane. Liderul de la Cotroceni a subliniat insa ca, momentan, varianta sporirii numarului de refugiati care ar putea fi relocati in Romania reprezinta doar „un scenariu”, dar a precizat ca in cadurl sedintei CSAT de astazi s-a discutat si cum vor proceda autoritatile, in cazul in care ipoteza devine o situatie concreta.

Va reamintim ca intrevederea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a inceput, la Cotroceni, la ora 11 si a durat aproximativ doua ore. La sedinta au participat premierul Ponta, vicepremierul Oprea, precum si alti ministri si inalti oficiali ai statului.

Iata principalele aspecte mentionate de catre seful statului in declaratia de presa sustinuta la Cotroceni:

S-a discutat modul in care Romania se va prezenta la Consiliul JAI extraordinar de saptamana viitoare. S-a explicat membrilor CSAT care este pozitia Romaniei- in speta ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemamator cu cel de la ultima sedinta JAI- ca Romania este solidara cu celelalte state mebre din UE, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie la problema migratiei. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI.

Insa noi am vrut sa discutam ce se intampla si dupa acest Consiliu. Dupa cum ati observat (..) Parlamentul European a adoptat o recomandare in acest sens, care, din pacate, contine, cote obligatorii. Este posibil ca, printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare, UE sa ne oblige sa primim mai mult refugiati decat am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred ca ajuta la rezolvarea refugiatilor. (…) Am discutat ce se poate intampla si in acest context.

Daca se intampla acest lucru, atunci este clar ca trebuie sa intreprindem ceva. In speta, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor sau, sigur – in extremis- de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati.

author avatar
Cristina Stefan
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger