AcasăPoliticaPresedintele a retrimis Legislativului actul normativ care modifica Legea statutului alesilor locali

Presedintele a retrimis Legislativului actul normativ care modifica Legea statutului alesilor locali

Vineri, seful statului i-a adresat presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, o scrisoare prin care solicita reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Din textul scrisorii prezentate public de Aministratia Prezidentiala, rezulta, printre altele, faptul ca s-a consemnat ca actul normativ in cauza, in forma transmisa la promulgare, „modifica dispozitiile referitoare la incetarea de drept a calitatii de consilier local şi de consilier judetean, respectiv la incetarea de drept a calitatii de primar si de presedinte al consiliului judetean. In urma modificarii introduse la articolul unic pct. 1 si pct. 2, aceste calitati inceteaza in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare”.

Se considera, insa, ca „modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, in forma transmisa la promulgare, ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului  legislativ in materie de integritate”.

Referitor la situatia in care un ales local al neamului continua sa ramana in functie, in cazul in care a primit o condamnare cu suspendare, se noteaza urmatorul aspect: „Continuarea exercitarii vreuneia dintre aceste functii de catre o persoana condamnata penal, fie chiar si in baza unei hotarari judecatoresti definitive la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, plaseaza sub semnul vulnerabilitatii chiar exercitarea mandatului de ales local”.

author avatar
eNational
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger