AcasăPoliticaPremierul Ciolos le-a vorbit parlamentarilor despre starea economiei

Premierul Ciolos le-a vorbit parlamentarilor despre starea economiei

La solicitarea social-democratilor, seful Guvernului a venit, luni dupa-amiaza, in fata alesilor neamului -senatori si deputati deopotriva- pentru a le vorbi despre starea economiei la momentul de fata.

De altfel, vreme de o jumatate de ora, Dacian Ciolos urmeaza sa prezinte unele elemente ale unui raport pe aceasta tema. Discursul sefului de la Palatul Victoriei de la tribuna salii de plen a inceput in urma cu aproximativ 10 minute. „Ati solicitat date privind situatia economica reala a tarii si permiteti-mi sa prezint aceste date”, si-a inceput Ciolos expunerea, adaugand ca in acest an cresterea economica a fost de 5,2 % din PIB, una „sustenabila” si care s-a reflectat prin „mai multe locuri de munca si un nivel de salarizare mai bun”.

Primul-ministru a precizat ca turismul a crescut in acest an cu 20%, iar investitiile in primul semestru au sporit cu peste 7% comparativ cu perioada anului trecut, in timp ce investitiile straine directe au crescut, in primul semestru, cu peste 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, seful Guvernului a anuntat ca datoria publica se situeaza la un nivel sustenabil de 38, 2%, ca deficitul bugetar in primele luni e la 0, 23% din Produsul Intern Brut, dar ca nivelul prognozat va ramane sub 3%, dar si ca au fost „orientate” peste 2 miliarde de lei catre Sanatate si Educatie.

Nu in ultimul rand, Ciolos a sustinut, de la tribuna Legislativului, faptul ca situatia ecnomica a tarii e „stabila, cu un buget care isi urmeaza cursul planificat la inceputul anului si care ne-a permis sa aplicam obiectivele” prevazute in planul de guvernare.

Cat priveste intentia de reducere a birocratiei, primul ministru a adus in discutie site-ul ghiseul.ro, prin intermediul carora romanii isi vor putea achita taxele, prin intermediul calculatorului, evitandu-se astfel drumurile la ghiseele institutiilor cu responsabilitati in domeniu.

„Nu intentionam pana la sfarsitul acestui mandat sa crestem nicio taxa, niciun imoozit, sa modificam nicio indemnizatie”, a adaugat Ciolos, care a adus in discutie un alt subiect sensibil, si anume romanii aflati la munca dincolo de granitele tarii. „Ne intereseaza sa stimulam intoarcerea romanilor din strainatate acasa”, a mai declarat seful Executivului.

In sala au fost, la momentul in care primul-ministru s-a adresat plenului, peste 300 de senatori si deputati.

author avatar
Cristina Stefan
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger