AcasăPoliticaPonta si Antonescu joaca la cacealma! USL nu se rupe prin Constitutie

Ponta si Antonescu joaca la cacealma! USL nu se rupe prin Constitutie

Referendum pentru Constitutie simultan cu europarlamentarele, platforma comuna USL pentru europarlamentare, revenirea la votul pe lista si reducerea numarului de deputati la 300, acestea sunt deciziile adoptate, ieri, de liderii USL.

Sub umbrela USL, Crin Antonescu si Victor Ponta isi apara interesele

Ca sa neutralizeze informatiile privind iminenta scindare a Uniunii Social Liberale, Victor Ponta si Crin Antonescu au venit in fata opiniei publice cu o serie de teme sensibile. De departe, propunerea privind organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in parlalel cu alegerile europarlamentare a reprezentat mutarea cheie. ”Proiectul major al USL, modificarea Constitutiei, ramane o prioritate. (…) In ideea ca majoritatea parlamentara a USL va dezbate in Parlament si va vota aceasta Constitutie ramane problema adoptarii ei prin referendum si, in sensul acesta, decizia pe care noi am luat-o este de a organiza referendumul pentru modificarea Constitutiei odata cu alegerile europarlamentare de la sfarsitul lunii mai”, a declarat liderul PNL Crin Antonescu. Tot el a fost cel care a prezentat si modificarile pe care Uniunea intentioneaza sa le opereze la Legea electorala. ”Alte obiective foarte importante si alte decizii sunt modificarea legii electorale in sensul in care in raport si cu prevederile noii Constitutii numarul maxim de parlamentari in Camera Deputatilor sa fie de 300 si in care sa revenim la formula proportionalitatii directe, deci un vot pe liste pentru Camera Deputatilor”, a mai spus Antonescu.

Mai curat, mai uscat

Dupa ce au terminat lista cu ”prioritati”, cei doi co-presedinti ai USL au trecut la obisnuitele juraminte de iubire. Primul care a rostit juramintele cu pricina a fost Crin Antonescu. ”Eu cred ca avem toate elementele pentru a continua, eu cred ca avem toate elementele pentru a reusi, e nevoie doar de vointa politica si de corectitudine politica”, a afirmat liderul PNL. Mai putin inspirat decat colegul sau, Victor Ponta a spus doar ce conteaza: “Antonescu este si va fi candidatul USL la prezidentiale”.

PSD renunta la sondaje, Crin la putere

Si, ca sa-i netezeasca drumul spre Cotroceni partenerului liberal, premierul a fost de acord cu modificarea acelui articol din protocolul USL care spunea ca politicianul cel mai bine plasat in sondaje va fi prezidentiabilul Uniunii. La schimb, Antonescu este dispus sa fie un presedinte ”linistit”, asa cum isi doresc pesedistii, de aici si graba de a adopta noua Constitutie, care umbla la prerogativele viitorului sef al statului. Cu alte cuvinte, deciziile adoptate in USL nu sunt rodul unei bune intelegeri, ci al unor calcule simple. Pe de o parte, Ponta a inteles ca, fara PNL, functia sa este in pericol, iar Antonescu si-a dat seama ca, fara PSD, ii va fi greu sa ajunga presedinte.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
717 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger