AcasăPoliticaPonta pune tunurile pe "samsarii imobiliari": Au primit mai mult decat adevaratii...

Ponta pune tunurile pe „samsarii imobiliari”: Au primit mai mult decat adevaratii proprietari

Premierul a facut, vineri, o serie de precizari privind stadiul situatiei retrocedarilor imobilelor nationalizate, atragand atentia asupra unui „fenomen” – „samsarii imobiliari” care s-au imbogatit, pentru ca au ajuns sa primeasca mai multi bani decat adevaratii proprietari.

„Nu mai putem sa amanam adoptarea unei solutii (…) Pana in acest moment in diverse forme s-au acordat despagubiri in valoare de 5 miliarde de euro, in plus fata de retrocedarile in natura. Evaluarea actuala e de 8 miliarde – solucitari in continuare”, a declarat seful Guvernului.

Ponta a anuntat ca au fost solutionate 27.000 de dosare cu titlu de despagubire si ca se poate spune ca s-a rezolvat o mica problema in aceasta chestiune. “Dincolo de restituirile in natura au fost solutionate 27.000 dosare cu titlu de despagubire, in acest moment volumul aproximativ de noi cereri care trebuie solutionate este in jur de 200.000 de dosare. (…) Din cele 27.000 de dosare solutionate, doar in 13.000 s-au dat efectiv despagubirile, 14.000 urmeaza sa fie platiti pe legea noua. Incepand cu 2010 nu s-a mai dat niciun fel de despagubire in cash”, a precizat Ponta.

Seful Executivului a subliniat ca adevaratii proprietari au fost amanati, in detrimentul „samsarilor imobiliari”. „Adevaratii proprietari au fost mereu amanati si in acest fel a aparut o noua categorie (…) „samsarii imobiliari”. (…) Pentru 2% din dosare, pentru 415 dosare s-au acordat despagubiri de 60% din cele acordate pana in acest moment, aproape opt miliarde de lei, in timp ce 5,5 miliarde de lei s-au dat la restul de 27.000. Practic, in ultimii ani am reusit sa rezolvam problema mica, problema a circa 27.000 de persoane, in schimb 415 persoane au primit opt miliarde de lei din banii publici (…) Deci o mie de cesionari au primit mult mai mult decat 26.000 de proprietari. Asta arata un fenomen: ca eforturile principale de restituire s-au indreptat catre cesionarii imobiliari, catre samsarii imobiliari si nu catre adevaratii proprietari si, in mod sigur, intentia proclamata si asumata in 2005 nu a fost aceea de a-i imbogati pe samsari, ci de a-i despagubi pe proprietari”, a concluzionat Ponta.

Citeste si: Ponta sparge gheata asumarii raspunderii cu legea retrocedarilor

125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger