AcasăPoliticaPonta, dat in urmarire internationala!

Ponta, dat in urmarire internationala!

Deznodamant previzibil in cazul solicitarii privind inceperea urmaririi penale a lui Victor Ponta.  Chiar daca a scapat de procurori cu ajutorul colegilor deputati, premierul se afla in continuare sub asediu, presedintele tarii, CSM-ul, Opozitia, dar si partenerii externi cerandu-i sa faca pasul inapoi.

Salvat de colegii deputati, Victor Ponta a intrat in vizorul partenerilor straini

Asa cum au anuntat inca de la declansarea acestui scandal, partidele din coalitie au facut zid in jurul lui Victor Ponta, hotararea de respingere formulata de Comisia juridica fiind aprobata cu 231 de voturi „pentru” si 120 „impotriva”. In discursul rostit in fata colegilor, in calitate de „simplu cetatean” si „jurist”, Ponta a atras din nou atentia asupra faptului ca pentru procurori notiunea de egalitate intre institutiile statului practic nu exista. „Un Guvern al Romaniei este investit si demis prin proceduri constitutionale. (…) Procedura constitutionala inseamna simplu – votul dumneavoastra in urma alegerilor sau in urma unei motiuni de cenzura. Eu am devenit prim-ministru si multumesc tuturor colegilor mei din USL, care atunci au votat o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Nu printr-un dosar penal facut lui Mihai-Razvan Ungureanu, ci printr-o motiune de cenzura. (…)  Dumneavoastra trebuie sa decideti daca pastram acest sistem pentru viitor, pentru viitoare guverne – acela ca un guvern sa fie numit si demis de catre Parlament, sau daca un guvern este demis printr-un act al unui reprezentant al unei alte puteri”, a afirmat premierul. Discursul lui Ponta nu i-a impresionat pe parlamentarii opozitiei care, pe langa faptul ca au contestat procedura de vot, l-au acuzat pe seful Executivului ca sacrifica imaginea Romaniei doar ca sa-si salveze pielea.

Presedintele Klaus Iohannis ii cere din nou demisia premierului

„Ce se va decide astazi va face inconjurul lumii, va afecta democratia. Astazi nu votam ca parlamentari daca Victor Ponta este sau nu vinovat, nu avem noi caderea sa hotaram acest lucru. Noi azi votam pentru a stabili un lucru clar. Daca in Romania respectam Constitutia, ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar Victor Ponta. (…) Trebuie sa dam un semnal ca Romania nu e condusa de corupti. Votati in favoarea justitiei”, a precizat liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban.

Presedintele insista cu demisia

Dean Thompson nu vede cu ochi buni miscarile din Parlamentul Romaniei

Dupa votul din Camera Deputatilor, presedintele Klaus Iohannis a tinut sa se delimiteze inca o data de „penalul” Ponta, ba chiar i-a cerut acestuia din urma sa isi prezinte demisia. „Regret faptul ca Parlamentul s-a transformat intr-un scut de protectie pentru persoana Victor Ponta, banuita de fapte penale. Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii care alcatuiesc majoritatea impiedica justitia sa-si faca datoria. (…) Majoritatea parlamentara refuza sa accepte semnalul dat de cetateni, care a fost unul foarte clar: stop coruptiei, politica facuta cu integritate si responsabilitate. In continuare consider ca solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia domnului Victor Ponta din functia de prim-ministru”, a sustinut Klaus Iohannis.

Magistratii vor sa-l lase fara imunitate

Liderul PPE Joseph Daul, revoltat de comportamentul coalitiei de guvernare

Desi a recunoscut ca „justitia are sincopele ei”, judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, i-a cerut lui Victor Ponta sa se puna la dispozitia procurorilor, renuntand la imunitatea parlamentara. Drept argument, Dumbrava a folosit chiar o declaratie a premierului prin care acesta isi exprima sustinerea fata de eliminarea textului constitutional care se referea la imunitatea demnitarilor. „Va cer respectuos sa renuntati (…) la imunitatea parlamentara privind cererea procurorului general al Romaniei in ce va priveste. Totodata,  ca lider politic, va cer si sa solicitati comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea, ca teza de modificare a Constitutiei Romaniei, a inlaturarii imunitatii parlamentarilor, asa cum de altfel ati promis”, i-a transmis Horatius Dumbrava premierului.

Liderii europeni il cheama la ordine

Judecatorul Horatius Dumbrava vrea ca seful Executivului sa renunte la imunitate

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca situatia premierului Victor Ponta sa fie discutata in  Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a PE, precum si in Conferinta liderilor grupurilor parlamentare. O formula de compromis oferita de Schulz, dupa ce reprezentantii Partidului Popularilor Europeni au cerut ca plenul Parlamentului European sa ia in discutie cazul Ponta. De altfel, presedintele PPE, Joseph Daul, a criticat votul dat de deputatii romani, acuzand Parlamentul ca incearca obstructionarea justitiei. „Reprezentantii Guvernului nu ar trebui sa se foloseasca de majoritatea parlamentara pentru propriul interes. (…) Suntem revoltati de tentativele de a impiedica justitia. (…) Vom monitoriza cu atentie angajamentul Guvernului Romaniei de a respecta domnia legii si independenta justitiei, precum si de a combate cu fermitate coruptia din Romania”, a mai spus Daul.

Ambasadele, in alerta

Nici reprezentantele diplomatice ale unor tari precum Marea Britanie, Statele Unite sau Olanda nu au privit cu ochi buni respingerea solicitarii DNA. „Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente, iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor”, se precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei SUA. „Evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania”, a subliniat si Ambasada Olandei.

[poll id=”1020″]

author avatar
Ana-Maria Ludatser
2.890 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger