AcasăPoliticaPonta a anuntat o "ordonanta simpla, dar istorica". Dispare obligatia folosirii stampilei!

Ponta a anuntat o „ordonanta simpla, dar istorica”. Dispare obligatia folosirii stampilei!

Din dorinta de a reduce birocratia, autoritatile au adoptat o solutie neasteptata pentru unii. Mai precis, Guvernul a eliminat obligativitatea aplicarii stampilei in cazul anumitor documente depuse de catre persoanele fizice, dar si anumite persoane juridice.

Masura a fost oficializata prin intermediul unei ordonante adoptate, miercuri, in sedinta saptamanala a Executivului. Anterior adoptarii actului normativ, la debutul sedintei Cabinetului in fruntea caruia se afla, intr-un scurt dialog cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, primul-ministru Ponta a catalogat ordinanta drept una „istorica”.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, dialogul respectiv: „(Premier): Azi avem o ordonanta simpla, simpla, dar istorica. Domnul ministru Teodorovici, azi desfiintam stampila? Ziceti! Jurati ca asa este! (Ministrul Finantelor): Asa este, de la momentul publicarii in Monitorul Oficial dispare aceasta obligatie a contribuabilului in relatia cu statul roman de a folosi aceasta forma invechita de… (Premier): Chiar e o ordonanta istorica. Nu stiu cum va arata Romania fara stampile, dar cred ca va arata cu siguranta mai bine, cu cat mai multa comunicare informatizata”.

Eugen Teodorovici

Pentru a intelege in ce situatii nu mai este necesara folosirea stampilei, va explicam faptul ca, potrivit precizarilor facute de catre reprezentantii Guvernului, ordonanta cu pricina elimina obligativitatea aplicarii acesteia „atat pe declaratiile, cererile si alte documentele depuse de catre persoane fizice, persoane juridice de drept privat asa cum sunt definite in Codul civil, precum si de catre entitatile fara personalitate juridica, la institutii sau autoritati publice, cat si pe documentele sau alte inscrisuri emise intre aceste entitati sau persoane”.

Stampila ramane, insa, obligatorie in cazul „persoanelor juridice de drept public”, care o vor aplica „pe documentele emise de catre acestea, conform regulilor aplicabile in prezent”.

author avatar
Cristina Stefan
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger