AcasăPoliticaPatronii Colectiv se apara cu “studii de pe Internet”

Patronii Colectiv se apara cu “studii de pe Internet”

Patronii Clubului Colectiv au fost retinuti, iar Parchetul General a oferit primele informatii legate de imprejurarile in care zeci de tineri au ars de vii pe 30 octombrie. Insa numarul decedatilor creste, din pacate, in fiecare zi, ajungand la 32, iar ranitii se lupta prin spitale pentru viata. Desi pana acum au tacut malc, “patronii mortii” incep in a-si face curaj sa-si asume public vinovatia, plecandu-si capul in fata Justitiei, dar si sa explice neregulile din propriul club.

Aseară, patronii de la Colectiv asteptau decizia judecătorilor în privinta mandatelor de arestare

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – au fost retinuti, pentru ucidere din culpa, iar aseara asteptau arestarea lor pentru 30 de zile. Odata cu retinerea celor 3, procurorii au facut publice primele informatii legate de imprejurarile in care zeci de tineri si-au pierdut viata. Nu sunt noutati, multe lucruri deja se stiau inca de la producerea incendiului. Concret, incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca a fost permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a localului, precum si a desfasurarii unui foc de artificii in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati.

Mai multe persoane, chirie mai mica pentru Goodbye to Gravity

În fiecare zi, oamenii trec să aprindă o lumânare în memoria tinerilor arsi de vii

In referatul intocmit de procurori, patronii de la Colectiv incearca sa explice ce s-a intamplat pe 30 octombrie, dar si sa se apere, sustinand ca au avut in regula toate avizele. „Din punctul meu de vedere, aveam toate avizele si autorizarile necesare pentru functionarea societatii. In anul 2014, atunci cand am intrat eu in club, in perioada octombrie-noiembrie, doua persoane care au spus ca sunt de la pompieri si de la PSI au venit la firma noastra si ne-au intrebat daca avem documentul in baza caruia putem functiona, ulterior, tot acestia ne-au intocmit dosarul. In dosar sunt norme de siguranta, un plan de evacuare in caz de incendiu. Aceste documente sunt realizate in numele lui Mincu Costin si sunt semnate de el”, le-a spus Paul Gancea procurorilor. Alin Anastasescu le-a spus procurorilor ca nu a stiut ca in seara spectacolului sustinut de formatia Goodbye to Gravity vor fi folosite artificii, iar numarul maxim al persoanelor care puteau intra in local era de 800, acesta fiind calculat „conform unor studii de pe internet”. Pe de alta parte, Anastasescu a recunoscut ca cea de-a doua usa din club era inchisa inca din anul 2013, iar tavanul a fost curatat cu „apa si sampon”. El le-a spus procurorilor ca materialele pe stalpii de sustinere si tavan era ignifug. Anastasescu a adaugat ca, in seara zilei de vineri, formatia Goodbye to Gravity a inchiriat localul cu exceptia barului, care a ramas in administrarea clubului. “Practic, cu cat mai multe persoane vin la spectacol, cu atat chiria este mai mica. Justificarea este ca, cu cat mai multe persoane vin la un concert, cu atat creste consumatia barului”, a precizat Anastasescu.

Primaria Sectorului 4 o scalda in continuare

Prima institutie trasa la raspundere pentru conditiile improprii in care asi desfasura activitatea Clubul Colectiv este Primaria Sectorului 4, unde procurorii au descins deja. S-au ridicat mai multe avize si acte legate de firma care detine Clubul Colectiv. In contrapartida, reprezentantii Primariei Sectorului 4 arata, referitor la legalitatea eliberarii acordului de functionare pentru clubul Colectiv, ca eliberarea acestui act nu era conditionata de existenta autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor. In opinia functionarilor primariei, ”declaratia tip pe proprie raspundere a agentului economic are in vedere conditiile de functionare in domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii”.

Cinci saci cu telefoane mobile si haine

De la fata locului, anchetatorii au ridicat cinci saci cu telefoane mobile si haine . De altfel, toate obiectele personale constituie deocamdata probe in dosar, iar la final vor fi restituite proprietarilor sau in cazul in care acestia au decedat familiilor acestora, care se vor putea prezenta fie la Politia Capitalei, fie la Parchet, in functie de cum vor stabili procurorii. De asemenea, procurorii sustin ca in noaptea tragediei au fost facute 80 de apeluri prin numarul de urgenta 112 si au fost implicate 220 de forte ISU, 100 de la Ambulanta, 2.000 de angajati ai spitalelor, medici si asistente. Pana acum, au fost audiate 49 de persoane. Procurorul general Tiberiu Nitu spunea, luni seara, ca ancheta se face pe toate palierele, atat la companii private, cat si la institutii publice.

“Stau cu capul plecat in fata judecatii”

Totodata, unul dintre patronii clubului si-a facut curaj si a transmis un mesaj public prin intermediul avocatului. Costin Mincu spune ca este impietrit de durere, ca o parte din el a murit pe 30 octombrie, la Colectiv – un loc din care a vrut sa faca o poveste frumoasa – si ca regreta enorm tot ce s-a intamplat. „Sunt impietrit de durerea din mine si din jurul meu. Am pierdut colegi si prieteni dragi in noaptea care ne-a indoliat pe toti. Altii se zbat la margine de viata, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toti, in gand, in fiecare clipa de acum si pana voi inchide ochii. Am vrut sa fac din Colectiv o poveste frumoasa, pentru ca am crezut mereu in pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfarsit printr-un cosmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. As vrea sa pot sterge lacrimile de pe obrajii celor care-i plang pe cei care s-au dus. In schimb, nu pot decat sa stau cu capul plecat in fata judecatii. Regret enorm ce s-a intamplat”, afirma Costin Mincu.

Au luat foc cu artificierul langa ei

Artificiile folosite in Clubul Colectiv au fost puse de un artificier autorizat angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a vandut materialele pirotehnice pentru spectacolul de vineri seara. In urma incendiului, Marian Moise, in varsta de 31 de ani, a fost si el ranit si se afla internat la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, in stare stabila. Anchetatorii suspecteaza ca incendiul s-a produs pentru ca artificiile nu ar fi fost puse la distanta potrivita fata de structurile inflamabile din zona in care a fost organizat spectacolul. Potrivit cercetarilor facute pana in prezent, pentru artificiile folosite vineri seara in Clubul Colectiv nu era necesara autorizatie de la ISU, intrucat acestea faceau parte din clasele I si II, care pot fi folosite in interior. Golden Ideas Fireworks Artists din Bucuresti este detinuta de Daniela Ioana Nita, in varsta de 38 de ani.

Ce spun expertii despre buretele din Colectiv

Un cunoscut expert pirotehnician din Arad, Lucian Cebuc, apreciaza ca in cazul incendiului din Clubul Colectiv este posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile si de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida, mai ales ca buretele nu era ignifugat. Potrivit lui Cebuc, in spatii inchise se folosesc artificii speciale, numite „reci”, pentru ca „incandescenta lor este de durata foarte scurta si, in mod normal, prin contactul cu mana, ele nu produc senzatia de arsura, dar pot gauri orice material usor inflamabil”. „In cazul de la Bucuresti, cred ca jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete si incandescentele. Fiind in raza minora a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cat a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineinteles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezista 30 de minute la foc”, a declarat expertul aradean. De asemenea, si o echipa de chimisti de la Univeristatea Politehnica a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau captusiti stalpii si tavanul din “clubul mortii”. Acestia au depistat un gaz foarte toxic – monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, mono si dioxid de azot, dar si substante inflamabile. „Am luat o bucata de burete. Am ars-o in instalatii speciale si am analizt gazul rezultat in urma arderii. Ne-am socat, nu ne-am imaginat sa gasim atat de multe substante toxice, puternice la un loc. Se stie ca orice arde consuma oxigen. Din gazul analizat am putut constata ca ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leaga de hemoglobina din sange si formeaza carboxihemoglobina, care omoara fara sa simti. Apoi, acidul cianhidric care prin descompunere formeaza cianurile. Nu cred ca mai este cazul sa spunem ca aceste cinauri sunt ortavuri foarte puternice”, a explicat Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica. In plus, in gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric si doi solventi foarte toxici – toluen si xilen -, substante infamabile, cu care este posibil sa fi fost spalat buretele cu care erau captusiti stalpii si tavanul din local.

author avatar
Andrei Coman
1.015 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger