AcasăPoliticaParlamentarii pregatesc un Cod Penal fara catuse

Parlamentarii pregatesc un Cod Penal fara catuse

Senatorii PSD au luat taurul de coarne si incearca sa scape de catuse si de ”Beciul domnesc” modificand Codul de Procedura Penala.

Serban Nicolae, senatorul PSD care vrea sa-i scape pe demnitarii acuzati de coruptie de rusinea catuselor si a arestului preventiv

Demersul a demarat de fapt la inceputul lui ianuarie 2015, atunci cand senatorul social-democrat Serban Nicolae (care, in calitate de avocat, l-a aparat pe fostul senator PSD Catalin Voicu – condamnat pentru coruptie la 7 ani de inchisoare) a depus la Parlament un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala. Un proiect pe care Guvernul Ponta nu a avut curaj sa si-l asume (l-a avizat negativ), dar care a primit binecuvantarea Comisiei pentru drepturile omului. Concret, proiectul vizeaza eliminarea faza retinerii preventive petrecuta in beciurile de profil in favoarea cazarii demnitarilor corupti in propriile locuinte pe durata anchetei si procesului – reusita obtinuta prin instaurarea a doar doua forme de retinere preventiva: arestul la domiciliu si arestul sever (rezervat persoanelor acuzate de orice in afara de coruptie: omor, vatamare, trafic de stupefiante, terorism etc). Mai mult, conform noilor prevederi, inculpatii pot alege sa locuiasca si in alta parte decat la adresa de domiciliu. Odata rezolvata problema ”Beciului domnesc”, alesii s-au ocupat si de catusele cu care sunt obligati acum sa defileze prin fata camerelor TV. ”Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile preventive prevazute la articolul 202 alineatul 4, nu este incatusat in nicio imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse”, a decretat initiatorul Serban Nicolae, spre bucuria si uzul coruptilor non-violenti prin definitie. Cum parlamentarii din Comisia juridica dezbat, incepand de astazi, proiectul cu pricina, ramane de vazut daca vor avea puterea de a-l promova pana la capat, in pofida valului de critici si acuze care se va revarsa asupra lor.

author avatar
Simona Badulescu
671 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger