AcasăPoliticaNoua amanare in cazul Autostrazii Comarnic-Brasov

Noua amanare in cazul Autostrazii Comarnic-Brasov

Cum primul-ministru a cerut ca, pana pe 15 februarie, sa afle de la Minsiterul Transporturilor (MT) o pozitie din partea oficialilor instutitiei cu privire la o decizie in cazul constructiei autostrazii care sa lege Comarnicul de Brasov, ministrul Rus a anuntat, cu o zi inainte de termenul impus, situatia in acest caz. Concret, seful de la Transporturi a precizat ca proiectul va merge mai departe, in cazul in care se va reusi o restructurare a acestuia, la nivel financiar.

In conditiile in care subiectul realizarii acestei autostrazi de aproximativ 53 de kilmetri a fost supus dezbaterii publice ajungand, astfel, atat in atentia Parlamentului, cat si a societatii civile, dar si a analizelor atat a reprezentantilor clasei politice, dar si a asociatiilor de specialisti, reprezentantii MT au anuntat, sambata, intr-un comunicat de presa, faptul ca s-au exprimat „sute de pozitii divergente”, in urma carora s-a stabilit, noteaza aceeasi sursa, ca „Autostrada Comarnic – Brasov este necesara, insa a fost catalogata in urma dezbaterilor ca fiind greu de suportat de bugetul tarii”.

Reprezentantii ministerului condus de Ioan Rus mentioneaza ca au avut discutii atat cu oficiali din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), cat si cu reprezentanti ai consortiului Vinci-Strabag-Aktor (in conditiile in care, la inceputul anului trecut, CNADNR a incheiat un memorandum cu consortiul respectiv, prin care se prevede concesiune de lucrari publice pentru proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea acestei autostrazi).

Iar sambata, seful de la transporturi, ministrul Rus, a prezentat si concluzia acestor dezbateri, din care reiese faptul ca actualul proiect al autostrazii trebuie restructurat, in raport cu bugetul de stat, iar daca se va reusi acest lucru, proiectul va merge mai departe, discutiile pe aceasta directie- a restructurarii- urmand sa continue si in urmatoarele doua luni.

„Am discutat cu consortiul si, in varianta in care vom reusi sa restructuram proiectul si sa gasim un model financiar mai eficient in raport cu bugetul tarii, pe care sa-l aducem intr-o zona in care pot participa si alte institutii financiare internationale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discutii pe aceasta tema) si daca vom avea si o pozitie favorabila si din partea Eurostat, deci daca gasim o astfel de varianta, care sa fie acceptata de toata lumea, mergem mai departe. Daca nu, si se mentin datele actuale, va trebui sa gasim o alta constructie a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurarii proiectului continuam pâna in luna aprilie discutiile cu partenerii din consortiul Vinci-Strabag-Aktor”, mentioneaza Ioan Rus, conform sursei citate.

Va amintim ca MT a anuntat ca valoarea estimata pentru lucrarile de proiectare si constructie a Autostrazii Comarnic -Brasiov este de 1,828 miliarde de euro, fara TVA.

154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger