AcasăPoliticaModificari Legi justitie. Prima reactie dinspre Parchetul condus de Augustin Lazar

Modificari Legi justitie. Prima reactie dinspre Parchetul condus de Augustin Lazar

Se menține suspansul. Parchetul General, reacție de ultimă oră în cazul alegerilor din sectorul 1 (foto: Facebook/Ministerul Public)

Dintr-un prim punct de vedere dinspre Ministerul Public, odata ce ministrul Tudorel Toader a anuntat propunerile continute in proiectul de modificare a Legilor justitiei, rezulta ca aceste schimbari nu au ajuns inca la Parchetul General, spre consultare.

Reactia vine la cateva ore dupa ce ministrul Justitiei a anuntat, printre altele, faptul ca se are in vedere constituirea unei structuri specializate pentru cercetarea magistratilor, dar si ca se doreste trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, in conditiile in care la momentul de fata forul ultim mentionat se afla in cadrul CSM-ului.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul transmis de Parchetul General pe acest subiect:

„Ministerul Public a luat act cu suprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil. In acest sens, tragem un semnal de alarma in legatura cu urmatoarele modificari: crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor si nu in exterior, fiind singura categorie profesionala din Romania pentru care ar urma sa se creeze o asemenea structura); trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic (precizam ca, in ceea ce priveste procurorii, Inspectia Judiciara a fost cel mult in subordinea procurorului general, niciodata sub tutela ministrului Justitiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand intr-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de catre CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei,  numirea fiind facuta de presedintele Romaniei.

Totodata, atrag atentia in mod ingrijorator si alte modificari care vor bulversa sistemul judiciar, precum: modalitatea de  admitere la Institutul National al Magistraturii, promovarea pe loc, conditiile raspunderii magistratilor.

Precizam ca  proiectul de modificare a legilor Justitiei nu ne-a fost transmis  pana la acest moment  si, dupa ce vom lua cunostinta  de continutul integral al acestuia,  vom formula un punct de vedere  complet.”

183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger