AcasăPoliticaMircia Gutau, “ecologizat” pentru Primaria Ramnicu Valcea

Mircia Gutau, “ecologizat” pentru Primaria Ramnicu Valcea

Cu doua condamnari definitive pentru coruptie la activ, Mircia Gutau vrea al treilea mandat de primar

Campania “Profil de candidat” in care reporterii “National” iau la bani marunti aspirantii la fotoliile din administratia locala, analizand activitatea si corectitudinea fiecarui candidat in parte, atat din Bucuresti, cat si din principalele orase din tara, continua. Cine sunt, de unde vin, din ce gasca de interese fac parte sau marioneta cui sunt, iata cateva chestiuni asupra carora vom incerca sa facem lumina. Ramane de vazut cati dintre cei prezenti in aceasta rubrica vor dobandi, in final, “Profilul de invingator”.

Cu doua condamnari definitive pentru coruptie la activ, Mircia Gutau vrea al treilea mandat de primar

Se pare ca orasul Ramnicu Valcea are, in ultimii ani, o relatie speciala cu coruptia. N-a scapat bine de un corupt, ca a dat de altul. Din nefericire pentru valceni, si coruptii se reabiliteaza. Si apoi vor sa se intoarca in administratia locala, promitand de la inaltimea afiselor “spanzurate” pe toti stalpii ca de data asta vor face ce trebuie pentru cetateni. Da, Mircia Gutau vrea sa se intoarca in fruntea valcenilor. Vrea al treilea mandat la Primaria Ramnicu Valcea din partea PER.

Coruptie si onoare

Mircia Gutau a fost ales in primul mandat de primar in 2004. Reprezenta PDL si venea impreuna cu Traian Basescu in valul de „lupi tineri” veniti sa inlature baroniada PSD. Doar doi ani mai tarziu, in 2006, Gutau a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita. Procesul a fost lung si s-a incheiat abia in 2010, cand Gutau a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare. Intre timp, in 2008, Gutau castigase al doilea mandat, din primul tur, cu 72% din voturile cetatenilor. Fusese sustinut la scena deschisa de artileria grea a PDL – Boc, Videanu, Udrea, Blaga. Insa dupa condamnarea cu executare a venit si suspendarea mandatului. Locul sau a fost luat de viceprimarul Romeo Radulescu, tot PDL, a carui principala misiune a fost sa-i aline suferinta de condamnat colegului de partid. Spre exemplu, Radulescu a fost creierul unei „campanii civice” prin care s-au strans 25.000 de semnaturi pentru decernarea titlului de cetatean de onoare lui Gutau. Cam un sfert din cetatenii orasului si-au ales un cetatean de onoare condamnat definitiv pentru coruptie. Radulescu l-a comparat pe Gutau cu Ilie Ilascu, patriotul moldovean inchis in Transnistria. Consiliul Local a votat cu ochii inchisi propunerea lui Radulescu. Intre timp, in 2009, Gutau a fost trimis in judecata intr-un al doilea dosar, pentru abuz in serviciu. Procesul s-a incheiat in iunie 2014  cu decizie definitiva de condamnare la doi ani si jumatate cu suspendare. Alegerile din 2012 au fost castigate de USL. A devenit primar senatorul PNL, Emilian Francu. Insa promisiunea lui de a curata dupa Gutau s-a soldat, in aprilie 2013, cu un flagrant. Francu a fost prins cand primea mita pentru atribuirea unui contract. In 2014, Ramnicu Valcea s-a trezit din nou condus de un primar corupt, Francu fiind condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare.

Reabilitat si nu prea

Desi a fost si este unul dintre cei mai bogati valceni, Mircia Gutau se da acum sarac si dependent de veniturile sotiei sale, notarul Mariana Gutau. Cu toate acestea, se arunca din nou in lupta pentru Primarie din partea ecologistilor, convins fiind ca valcenii l-ar mai vota si pentru al treilea mandat. Chiar daca in ultimii ani a fost fortat de trecutul penal sa stea departe de administratie, preferand sa-si piarda timpul in clubul de fite pe care si l-a deschis, in 2014, in Ramnicu Valcea. Promite, cum de altfel a mai promis, ca va fi de partea valcenilor. Mircia Gutau nu se simte cu musca pe caciula din cauza condamnarilor, sustinand ca s-a reabilitat prin executarea pedepselor. Insa abia pe 5 iunie, dupa votul exprimat de valceni, Mircia Gutau poate concluziona, cu adevarat, daca a fost reabilitat sau nu.

Curicculum vitae

Mircia Gutau

Locul nasterii: judetul Suceava

Data nasterii: 27 aprilie 1957

Stare civila: casatorit, 2 copii

Studii: Tehnologia Constructiilor de Masini – Sibiu – 5 ani

Activitate politica

  • Membru PD – din 1995
  • Presedinte al Organizatiei Municipale a PD Ramnicu Valcea din anul 2000

Consilier municipal in perioada 2000-2002

Viceprimar al municipiului Ramnicu Valcea 2002-2004

Primar al municipiului Ramnicu Valcea din 2004 pana in prezent

author avatar
National
1.334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger