AcasăPoliticaMinistrul Justitiei: Situatia din sistemul penitenciar e grava nu de ieri, de...

Ministrul Justitiei: Situatia din sistemul penitenciar e grava nu de ieri, de alaltaieri

Chiar daca insista ca se lucreaza la gasirea unor solutii pentru problemele aduse in atentia responsabililor din domeniu prin toate aceste proteste din ultima perioada, ministrul Justitiei subliniaza ca situatia invocata nu e deloc una noua.

Daca in urma cu ceva ore alesese sa nu faca prea multe precizari in privinta situatiei din penitenciarele autohtone unde s-au inregisrat tensiuni in ultimele zeci de ore, pracizand ca ministerul pe care il conduce „lucreaza la aceasta situatie”, in sensul gasirii unor solutii, in jurul orei 17, Raluca Pruna a iesit la declaratii, la sediul MJ.

Reamintind cifrele anuntate in jurul pranzului din directia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in privinta faptului ca sunt tensiuni la nivelul a 8 penitenciare din totalul de 45 de la nivelul tarii, dar si ca intre timp au aparut probleme si la Tulcea, in sensul refuzului hranei, oficialul guvernamental a adus in discutie faptul ca a mers sa vorbeasca personal cu persoanele private de libertate. Atat in intervalul 2000-2004, cat si dupa numirea sa la conducerea Ministerului Justitiei, din cate a mentionat Pruna.

„Greaua” mostenire: hartii, nu si masuri

„Situatia din sistemul penitenciar din Romania este sistemica si grava (…) nu de ieri, nu de alaltaieri, ci de mai bine de 20 de ani”, a punctat Pruna. Urmare a celor constatate in aceste vizite, actualul ministru a insistat ca a facut din remedierea situatiei o prioritate a mandatului sau. Aducand in discutie faptul ca, la instalarea in noua functie, a mostenit „o colectie de hartii, niciun fel de masura concreta”, oficialul guvernamental considera ca sunt necesare „masuri imediate care sa corecteze mentalitatea din sistem”, sa rezolve supraaglomerarea, problema hranei din detentie, accesul la munca, la asistenta medicala, dar si aaspecte ce tin de pregatirea persoanelor aflate in spatele gratiilor in privinta reintegrarii lor in societate, odata ce isi ispasesc pedeapsa decisa de instanta.

Nu in ultimul rand, Pruna a tinut sa le transmita un mesaj persoanelor private de libertate, via mass-media. „Ii asigur pe cei aflati in detentie ca lucram la gasirea unor solutii (…) Escaladarea tensiunii in penitenciare nu va grabi adoptarea unor masuri grabite”, a adaugat ministrul, adresand un apel la rabdare, avand in vedere ca se doreste lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema.

foto: Facebook

125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger