AcasăPoliticaMarea dezbinare de 1 Decembrie

Marea dezbinare de 1 Decembrie

In loc sa se arate patrunsi de spiritul Marii Uniri, primii oameni in stat au continuat sa-si afiseze si de Ziua Nationala mica lor dezbinare.

Presedintele a admirat parada alaturi de un grup de civili
Dupa marele numar de caschete, se vede ca serviciile au preferat de aceasta data tabara premierului

Cei trei actori politici principali, Traian Basescu, Crin Antonescu si Victor Ponta au avut grija sa-si gaseasca locuri separate la parada organizata de 1 Decembrie in Capitala, demers usurat de lipsa unei tribune oficiale. Aflat la vreo 20 de metri de Traian Basescu, Ponta a decis la un moment dat sa se duca el sa-i stranga mana sefului statului – gest la locul lui mai ales ca alaturi de Basescu se afla si oaspetele moldovean, presedintele Nicolae Timofti. Si tot Ponta s-a dus sa-l salute si pe Antonescu, care se postase langa Emil Constantinescu si nici ca s-a mai dezlipit de societatea civila pana la sfarsitul festivitatilor. Aceste strangeri de mana sumare au fost de altfel singurele semne de unire date de politicienii romani de astazi, din moment ce atat seful Senatului (al doilea om in stat conform ierarhiei constitutionale), cat si premierul (ocupantul locului patru) nu au onorat cu prezenta receptia organizata ieri seara la Cotroceni. ”Eu in fiecare zi de 1 Decembrie sunt la Targu Jiu. Deci nu e vorba de receptie sau de nereceptie, e vorba ca de fiecare data de 1 sunt la Targu Jiu. E colegiul meu, asa ca…”, si-a explicat Victor Ponta absenta.

Un deputat PSD denunta entuziasmul de circumstanta emanat de festivitati

Surprinzator, dar salutar, este ca un parlamentar pesedist, deputatul Petre Petrescu, a criticat public in acest an caracterul ”formal” al obisnuitelor festivitati organizate de 1 Decembrie. ”In fiecare an am tot participat la astfel de evenimente. De regula, a devenit un formalism in care aceiasi oameni, aceleasi discursuri sforaitoare sau plictisitoare au loc si intre noi, politicienii, si alaturi de noi, voi, cei din media (…) Problema e sa nu cadem in latura asta si precizez ca ma refer in primul rand la evenimentele mai mici, la nivel de orase, resedinte de judet, unde prefectul, seful de CJ si primarul se intalnesc cu 100 de oameni dupa care se bea o tuica fiarta si eventual se merge pe undeva si se serveste masa”, a creionat Petrescu portretul veridic, dar deloc magulitor, al felului in care oficialitatile noastre inteleg sa ne intretina patriotismul si sa perpetueze in veac Marea Unire din 1918.

author avatar
Simona Badulescu
981 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger