AcasăPolitica"Mai multa transparenta". Au fost aprobate noile norme privind finantarea partidelor si...

„Mai multa transparenta”. Au fost aprobate noile norme privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale

Printre alte subiecte discutate si acte normative aprobate, in cadrul sedintei saptamanale a Guvernului, din prima parte a zilei de miercuri, a primit unda verde si o hotarare ce include o serie de noi norme metodologice de aplicare a legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Totul, in conditiile in care, prin intrarea in vigoare, in primavara anului trecut, a Legii 113/2015, au fost aduse modificari consistente legislatiei in aceasta privinta. „Noile norme metodologice au scopul sa asigure mai multa transparenta si un control mai riguros al aplicarii legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale”, mentioneaza Guvernul.

Printre chestiunile si situatiile reglementate prin noul set de norme metodologice se numara si modalitatile de inregistrare a donatiilor, a cotizatiilor, precum si a imprumuturilor si veniturilor proprii, si – nu in ultimul rand- a cheltuielilor partidelor politice, dar si faptul ca sursele de venit ale partidelor sunt inregistrate, in intregime, in documentele contabile ale formatiunilor politice respective.

Executivul mentioneaza faptul ca, „la acceptarea donatiilor, indiferent de modul si de forma in care au fost facute, partidele politice sunt obligate sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor”, iar ulterior sa le evidentieze in actele contabile.

Avand in vedere ca prin prezentul set de norme metodologice se reglementeaza si acordarea si utilizarea subventiilor de la bugetul de stat catre formatiunile politice, din aspectele facute publice, de catre reprezentantii Guvernului, la finele sedintei, printr-un comunicat,  rezulta si faptul ca „partidele politice primesc anual subventie de la bugetul de stat. Subventia este majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de catre candidatii femei si cu numarul de mandate obtinute la alegerile locale si parlamentare”.

Mai mult, se doreste inclusiv reglementarea unor cheltuieli, ce tin, printre altele, de productia si difuzarea materialelor de propaganda electorala la radio, televiziune si in presa scrisa, precum si in mediul online, in primele trei cazuri fiind stabilit un cuantum maximum de 40% din totalul cheltuielilor electorale ce pot fi facute, in timp ce in ultimul caz limita este cu 10% mai mica, dar si de cheltuielile pentru afise electorale, brsuri, pliante, au cercetari sociologice.

Proiectul de Hotarare de Guvern in aceata privinta poate fi consultat AICI.

123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger