AcasăPoliticaLiderii central-europeni, criticati de Nuland. Reactia lui Ponta!

Liderii central-europeni, criticati de Nuland. Reactia lui Ponta!

Fara sa dea nume, subsecretarul american de Stat pentru Afaceri Euroasiatice a criticat in termeni duri liderii din Europa Centrala, amintind ca exista cazuri in care oficiali corupti sunt protejati de urmarire penala. Seful Executivului a avut o prima reactie la afirmatiile Victoriei Neuland, lasand sa se inteleaga ca vizata de aceasta pozitie ar fi Ungaria.

Desi nu a dat nici nume de tari, nici de lideri, Nuland nu s-a ferit sa arate cu degetul catre conducerea statelor central-europene in legatura cu anumite aspecte, printre care acela ca ar profita de apartenenta tarilor lor la NATO si UE, ignorand, insa, valorile unui stat democratic. „I-as intreba pe liderii acestor tari: Cum puteti dormi sub patura Articolului 5 al NATO in timp ce militati pentru „democratie non-liberala”, incurajati nationalismul, impuneti restrictii presei libere sau demonizati societatea civila?”, a punctat inaltul oficial american, citat de digi24.ro.

Acesta nu a fost, insa, singurul aspect asupra caruia s-a oprit oficialul american, in cadrul discursui sustinut, joi, in cadrul unei reuniuni ce a avut loc la Washington. Nuland a acuzat faptul ca oficiali corupti din aceste state sunt protejati de urmarirea penala si ca ar exista cazuri in care anumiti lideri ai statelor din Europa Centrala ajung sa ignore Legislativul. „I-as intreba acelasi lucru pe cei care ii protejeaza pe oficialii corupti de urmarirea penala, care ignora Parlamentul atunci cand le este convenabil sa faca asa sau protejeaza afaceri murdare care cresc dependenta tarilor lor de o singura sursa de energie, in pofida politicii liberale declarate”, a mai mentionat subsecretarul american de stat, conform aceleiasi surse.

Ca reactie a pozitiei dure exprimate de inaltul demnitar american, premierul roman a declarat ca, in opinia sa, vizata de aceste critici este tara vecina, Ungaria. „Cred ca si presedintele Barack Obama, si doamna subsecretar Nuland au o pozitie publica extrem de critica vis-a-vis de ce se intampla in tara cecina, in Ungaria”, a afirmat Ponta, intrebat in legatura cu declaratiile Victoriei Nuland.

author avatar
eNational
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger