AcasăPoliticaLiberalii, lovitura in plen pentru pesedisti

Liberalii, lovitura in plen pentru pesedisti

Jucati pe degete pana acum de pesedisti, care le aratau usa guvernarii ori de cate ori prindeau glas, liberalii si-a luat revansa ieri, in Parlament.

Parlamentarii social-democrati nu au putut sa miste in front din cauza colegilor de la PNL

Razbunarea a fost facilitata chiar de pesedisti, care au incercat sa profite de finalul de sesiune si apropierea sarbatorilor pentru a adopta doua legi viu controversate: a minelor si cea referitoare la amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse. Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai suspecte, pesedistii s-au apucat de modificarea ambelor legi in noaptea de luni spre marti, legea minelor in Comisiile de industrii si administratie, iar cea a amnistiei in Comisia juridica. Rezultatul: introducerea a ”tot felul de blestematii” in ele, dupa cum se plangeau a doua zi, revoltati, liberalii. Iar daca tot au ajustat asa cum trebuia legile minelor si amnistiei, pesedistii au ”aranjat” si Codul Penal, micsorand printre altele pedeapsa prevazuta pentru conflictul de interese. ”Noile modificari arunca in aer dosarele penale privind conflictul de interese”, a apreciat seful ANI, Horia Georgescu, dupa ce a fost pus la curent cu activitatea nocturna a parlamentarilor.

Pesedistii au ratat la mustata adoptarea legii amnistiei

Valeriu Zgonea, obligat sa cedeze in fata liberalilor

Cum insa socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ, pesedistii s-au trezit cu toate planurile date peste cap dupa ce liberalii au spus un ”nu” hotarat legii amnistiei – care i-ar fi scapat de dureri de cap pe toti politicienii condamnati la mai putin de 7 ani de inchisoare. Incercarile pesedistilor de a-i indupleca sa-si schimbe decizia au fost inutile, deputatii liberalii amenintand ca vor boicota legea daca nu se accepta vot final deschis. Stiind ca intr-un asemenea caz multi parlamentari se vor feri sa voteze ”pentru” de frica unei rastigniri mediatice, PSD a decis, dupa multe ore de negocieri si scandal, sa scoata legea de pe ordinea de zi. Ce-i drept, victoria oponentilor legii amnistiei este doar una de etapa, din moment ce retragerea ei ii permite PSD-ului sa o repuna pe ordinea de zi la o viitoare sedinta de vot final, cand vor calcula (sau aranja) sa fie ei majoritari in plen. Ca ultim element de culoare, trebuie spus ca deputatii din Comisia juridica nu au chemat, luni noaptea, la dezbatere pe nici unul dintre initiatorii proiectului – Nicu Paun sau Madalin Voicu. ”O scapare”, a sustinut unul dintre membrii Comisiei, ulterior. Caderea, fie si temporara, a legii amnistiei a fost fara indoiala salutata de Traian Basescu care, tot ieri, anterior dezbaterilor din plen, le-a cerut presedintilor celor doua camere scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

PNL a opintit cu succes si la ingroparea legii minelor

Crin Antonescu, marele castigator al degringoladei din Parlament

Daca in cazul amnistiei PSD-ul mai are o sansa, cu legea minelor s-a ars definitiv, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala in acest caz. Ca urmare, respingerea ei la vot (pesedistii nu au reusit sa adune numarul de voturi ”pentru” necesar adoptarii unei legi organice (215 voturi mai exact) a semnat actul de deces pentru legea considerata a fi un ”paravan” pentru proiectul Rosia Montana, dupa disparitia prematura a primei propuneri legislative initiate de Guvernul Ponta pe tema. In acest caz, liberalii au lucrat sub acoperire, respectiv i-au lasat pe pesedisti sa creada ca vor vota legea, dar s-au rasucit in plen. Inainte de votarea legii, zeci de protestari fata de exploatarea de la Rosia Montana au reusit sa patrunda in biroul Avocatului Poporului – care se afla tot in cladirea Parlamentului. Odata intrati aici, au refuzat sa iasa pana in momentul cand s-a anuntat respingerea legii la vot – veste primita de ei cu urale.

author avatar
Simona Badulescu
984 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger