AcasăPoliticaLeul s-a devalorizat, FMI si UE se spala pe maini de Romania

Leul s-a devalorizat, FMI si UE se spala pe maini de Romania

Resemnati. Olli Rehn (CE) si Andreea Schaechter (FMI) asteapta sa vada urmatoarea miscare a Romaniei

Disputele dintre palate au produs efecte imediate atat pe piata valutara, prin devalorizarea leului, cat si in relatia cu FMI si Comisia Europeana. Aceste institutii au anuntat, oarecum resemnate, ca acordul financiar cu Romania va merge mai departe doar daca Bucurestiul mai vrea acest lucru.

Resemnati. Olli Rehn (CE) si Andreea Schaechter (FMI) asteapta sa vada urmatoarea miscare a Romaniei

Leul s-a depreciat notabil, ieri, inca de la primele ore de tranzactionare, iar dealerii sustin ca pe piata erau plasate multe ordine de vanzare de lei si achizitie de euro. Cei care cumparau masiv valuta mizau pe deprecierea leului, in urma suspendarii memorandumului cu FMI. La cursul valutar de ieri, moneda europeana a fost cotata la cel mai inalt nivel din ultimile doua luni, la 4,4666 lei/euro, cu 3,11 – 3,26 bani peste nivelurile de la inchiderea de luni.

FMI monitorizeaza, UE e blazata

Olli Rehn (CE)

In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane, inclusiv in privinta politicilor de limitare a deficitului fiscal la 2,2% din PIB in 2014. „Suntem constienti de dezacordul dintre presedintele Traian Basescu si Guvernul Romaniei. Echipa FMI monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita”, au mentionat reprezeunatii FMI. In aceste conditii, este posibil ca acordul cu Romatnia sa intre in board-ul Fondului abia la primavara, fapt ce ar scadea increderea investitorilor straini in Romania. Pe de alta parte, Comisia Europeana (CE)  si-a manifestat blazarea fata de situatia tensionata dintre Palatul Victoria si Cotroceni.  Vicepresedintelui CE, Olli Rehn, a precizat ca este decizia Romaniei daca alege sa mearga mai departe cu acest acord.

author avatar
Arpad Dobre
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger