AcasăPoliticaKlaus Iohannis se adreseaza la aceasta ora Parlamentului, prezentand Strategia de Aparare

Klaus Iohannis se adreseaza la aceasta ora Parlamentului, prezentand Strategia de Aparare

Cu doar o zi inainte de a fi supus la vot, presedintele Iohannis a venit in fata alesilor, pentru a le prezenta textul Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei.

UPDATE: Sedinta a fost declarata inchisa dupa mai putin de o jumatate de ora de la incepere, mai exact in jurul orei 17.27.

Iata cateva extrase din discursul presedintelui:

„Evolutiile din regiune au readus in atentie indeplinirea misiunii fundamentale a NATO, aceea de aparare colectiva. Astazi securitatea nationala nu mai poate fi asigurata individual de niciun stat. Evenimentele recente din regiune, dar si cresterea impactului unor amenintari precum cele cibernetice sau terorismul, ne-au demonstrat ca securitatea nu e un dat de la sine inteles si ca trebuie sa investim in ea incredere, resurse si credibilitate. Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, intarirea profilului Romaniei in NATO si UE, aprofundarea cooperarii cu statele vecine si cu cele din flancul estic al NATO si intensificarea cooperarii regionale se numara printre obiectivele nationale de securitate pe care Strategia le afirma. Garantul principal al securitatii Romaniei este Alianta Nord-Atlantica”, a mai sustinut seful statului.

In continuare, Klaus Iohannis a prezentat si cateva dintre elementele de noutate continute de aceasta Strategie Nationala de Aparare, despre care a explicat ca „opereaza cu un concept de securitate nationala extinsa, in acord cu principiile europene”.  Mai mult, presedintele a explicat faptul ca, in prezent, „in afara elementelor care tin de aparare, de ordine publica sau de activitatea de informatii si contrainformatii, securitatea nu mai poate fi separata de un mediu economic competitiv, de stabilitatea financiar-bugetara, de existenta unor sisteme publice – educatie, sanatate, pensii – functionale si adaptate schimbarilor, de protectia infrastructurilor critice sau de capacitatea de a raspunde la problemele de mediu”.

––-

La foarte scurta vreme dupa ce sedinta de lucru comuna a celor doua Camere ale Legislativului a fost  deschisa de catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in jurul orei 17.05, liderul de la Cotroceni si-a inceput discursul.

Klaus Iohannis a amintit, inca de la inceputul alocutiunii sale, faptul ca acest demers a constituit una dintre primele sale promisiuni, facute chiar de la tribuna Legislativului- ca va prezenta aceasta strategie in primele sase luni de la preluarea mandatului prezidential.

„Acest docum nu este, insa, si nu trebuie sa fie un act de vointa a unei persoane (…), e mult mai mult decat atat- este o declaratie pe care Romania o va face. (…) Priveste deopotriva statul (…) si cetateanul”, a afirmat seful statului, de la tribuna Parlementului.

Dupa cum aminteam anterior, votul privind Strategia Nationala de Aparare a Romaniei urmeaza sa fie dat in cursul zilei urmatoare, incepand cu ora 13, dupa ce demersul a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlementare de specialitate. De altfel, aceasta intiativa a constituit atat tema celor mai recente consultari de la Cotroceni, initiate de catre seful statului, dar a fost dezbatuta si in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), de la inceputul lunii in curs.

sursa foto: Facebook

author avatar
Cristina Stefan
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger