AcasăPoliticaIohannis pune Palatul Victoria sub asediu

Iohannis pune Palatul Victoria sub asediu

Dupa ce in urma cu cateva zile declara ca este dispus sa „colaboreze institutional” cu premierul Victor Ponta, ieri presedintele Klaus Iohannis a dat semnalul ca a rupt relatia cu seful Executivului.

Presedintele Klaus Iohannis ii tine din scurt pe membrii Cabinetului Ponta

In interval de cateva ore, Klaus Iohannis a aplicat doua lovituri Guvernului. Prezent la ceremonia organizata de Banca Nationala a Romaniei cu prilejul implinirii a 150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand, presedintele a lasat sa se inteleaga ca este posibil sa nu promulge Codul fiscal, adoptat in ultima saptamana a sesiunii parlamentare.  Si asta pentru ca, spunea Klaus Iohannis, Romania nu isi permite „experimente economice sau politici publice cu jumatate de masura”. „Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod fiscal ar revolutiona finantele Romaniei prin simpla reducere a unor impozite. Cred ca nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta. O asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada. In plus, aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica”, a afirmat Klaus Iohannis. Declaratia presedintelui a fost taxata de premierul Victor Ponta, acesta sustinand ca interesul tarii ar trebui sa primeze in fata intereselor de partid. „Codul Fiscal este al Romaniei, nu al Guvernului Ponta! A fost votat in unanimitate de Parlamentul Romaniei si sustinut de comunitatea de afaceri prin Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei! Este clar ca cei care sunt impotriva Codului Fiscal sunt impotriva intereselor legitime ale Romaniei”, a precizat Ponta.

A respins nominalizarea lui Mihai Fifor la Transporturi

Odata desfiintat Codul fiscal, presedintele si-a amintit ca in sertarul sau zace de aproape o luna nominalizarea pesedistului Mihai Fifor pentru portofoliul de la Transporturi. Desemnare pe care a respins-o scurt, motivand ca senatorul PSD nu este omul potrivit la locul potrivit. „Presedintele Romaniei a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor in functia de ministru al Transporturilor, intrucat persoana nominalizata nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor. Presedintele Romaniei a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care sa intruneasca conditiile necesare pentru a fi numita in functia de membru al Guvernului”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. „Eu m-am obisnuit cu chestia asta de la Traian Basescu, ca si Traian Basescu respingea asa, ca sa-si faca ambitia. A zis domnul presedinte ieri ca o sa colaboram institutional si azi il respinge pe domnul Fifor. (…) Domnul Iohannis e profesor de Istorie, dansul e mai competent sau ce?. Ma indoiesc ca domnul Iohannis e un specialist in transporturi”, a venit imediat replica lui Victor Ponta. La pachet cu o noua nominalizare, premierul optand de aceasta data pentru Iulian Matach, in prezent secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

 

author avatar
Ana-Maria Ludatser
1.154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger