AcasăPoliticaIohannis: Parlamentul a executat ordinul. Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei...

Iohannis: Parlamentul a executat ordinul. Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru cel propriu

Presedintele Klaus Iohannis a comentat pe larg pe marginea votului din plenul camerei, facand o serie de afirmatii transante atat la adresa sefului Guvernului, despre care a spus ca a ales sa sacrifice interesul tarii, pentru cel personal, si ca dintre cele trei variante pe care le-a avut la dispozitie dupa ce a ajuns sa fie acuzat de DNA a ales-o pe „cea mai proasta”, cat si a alesilor, afirmand ca au „executat ordinul” primului-ministru.

Dupa ce, la scurta vreme de la incheierea votului in plenul Camerei, in privinta solicitarii DNA privind incuviintarea urmaririi penale a premierului si totodata deputatului Victor Ponta, pentru suspiciuni de conflict de interese – cerere respinsa cu 231 de voturi, fata de 120 de voturi favorabile acestei solicitari – Klaus Iohannis mentiona ca, in opinia sa, cea mai buna solutie pe care Ponta ar avea-o, in vederea solutionarii situatiei in care se afla, ar fi sa demisioneze ( solicitare formulata, de altfel, de catre seful statului, la adresa liderului de la Palatul Victoria inca de vinerea trecuta, cand s-a aflat ca primul-ministru a intrat in vizorul DNA-n.r), seful statului a revenit asupra acestui subiect, de aceasta data dupa sedinta CSAT-ului, intrunire la care a participat si primul-ministru.

Iata principalele declaratii facute de catre seful statului, incepand cu ora 18, la Cotroceni, dupa sedinta CSAT-ului, insa pe marginea votului dat in plenul Camerei:

astazi este o zi trista pentru democratia din Romania. O zi trista pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, cu integritate si cu onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane, este, din punctul meu de vedere, inacceptabil intr-o democratie

-am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe primul-ministru Victor Ponta de fapte penale. Am vazut, de asemenea, ca primul-ministru se declara nevinovat. Nici Parlementul, nici eu, nici dvs. nu putem sa stabilim cine are dreptate – procurorii sau primul-ministru Ponta. Singurii care sunt calificati sa faca acest lucru sunt judecatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei.

primul-ministru Victor Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie: 1. dupa parerea mea cea mai buna si cea mai onorabila ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dipozitia justitiei. A decis sa nu faca acest lucru. A doua varianta este sa-si convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa dovedeasca practic ca este asa cum spunea- ca este nevinovat (…) primul-ministru Victor Ponta n-a avut curaj sa faca acest lucru, a ales, in chimb, a treia varianta- cea mai proasta- dl Ponta s-a folosit de influenta pe care o are in calitate de prim-ministru si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a executat ordinul. Este o varianta foarte proasta.

acum, dl Ponta nu mai poate sa demonstreze nimanui ca a avut dreptate (…) se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca. Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania.

author avatar
Cristina Stefan
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger