AcasăPoliticaIohannis, nemultumit de anuntul CE: cote obligatorii, calculate contabiliceste, fara a consulta...

Iohannis, nemultumit de anuntul CE: cote obligatorii, calculate contabiliceste, fara a consulta statele membre

Mult-asteptata luare de pozitia a sefului statului in chestiunea cotelor de refugiati – urmare a declaratiilor facute, miercuri, de catre presedintele Comisiei Europene, dar si a cifrelor anuntate de forul european, din care reiese faptul ca Romania ar urma sa primeasca, in total, peste 6.00 de azilanti, in conditiile in care primul om in stat anuntase, recent, o cifra de aproape trei ori mai mica – a venit, joi la pranz.

Mai precis, seful statului si-a manifestat nemultumirea fata de faptul ca aceste cifre anuntate, in cursul zilei trecute, pentru statele europene, in chestiunea primirii de refugiati, au fost calculate fara a se discuta, in prealabil, si cu statele membre UE. „Am luat act cu oarece nemultumire de aceste proiect prezentat in Parlamentul European”, a anuntat, din capul locului, seful statului, adaugand ca „aici nu vorbim de cifre, in primul rand este vb de oamnei si nu de piese care trebuie numarate.

La fel cum a facut-o si la inceputul saptamanii, cand a precizat faptul ca nu vede ca oportuna ideea de cota obligatorie si ca sustine varianta unei cote voluntare in aceasta chestiune indelung analizata la nivel european, in ultimele saptamani, Iohannis explicand ca Romania nu are capacitatea sa gazduiasca mai mult de 1785 de migranti, si de aceasta data seful statului a lasat sa se inteleaga ca respinge ideea impunerii unei cote de migranti. „Nu consideram ca este oportun sa se vorbeasca de cote obligatorii, calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, as putea spune, fara a consulta statele membre”, a punctat presedintele, joi, la Cotroceni.

Mai mult, seful statului a anuntat ca subiectul va fi discutat si in cadrul Consiliului JAI, din 14 septembrie, reuniune extraordinara la care Romania va fi reprezentata de catre ministrul de Interne Gabriel Oprea. In acest sens, Iohannis a adaugat ca a discutat cu vicepremierul si ca mandatul acestuia la consiliu „este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii”, a subliniat presedintele.

author avatar
Cristina Stefan
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger