AcasăPoliticaIohannis il trimite pe Oprea in interes national la Consiliul JAI

Iohannis il trimite pe Oprea in interes national la Consiliul JAI

Nu este oportun sa vorbim de cote obligatorii de refugiati, a declarat, ieri, presedintele Klaus Iohannis, care nu a ascuns ca l-a deranjat recentul anunt al Comisiei Europene potrivit caruia Romania ar trebui sa gazduiasca nu mai putin de 6.351de refugiati.

Presedintele Klaus Iohannis, nemultumit de cota obligatorie de refugiati impusa de Comisia Europeana

Contrariat de modul „birocratic” in care au fost impartiti imigrantii, seful statului a anuntat la randul lui ca l-a mandatat pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, „sa nu declare adeziunea Romaniei pentru cotele obligatorii de refugiati”. „Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni si nu de piese care trebuie numarate, vorbim de imigrantii care vin in Europa. In al doilea rand, vorbim de o solidaritate pe care Romania si-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci si prin oferte de a primi un numar mare pentru noi de refugiati. Nu consideram ca este oportun sa vorbim de cote obligatorii calculate intr-un mod foarte birocratic contabiliceste as putea spune, fara a consulta statele membre”, a afirmat Klaus Iohannis. Potrivit sefului statului, mesajul va fi transmis la Consiliul JAI prin vocea lui Gabriel Oprea. „Am luat act cu oarece nemultumire de faptul ca din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic. Dupa parerea mea nu va duce spre o solutionare. (…) . Luni, in 14 septembrie, se va reuni in sedinta extraordinara Consiliul JAI, unde se va lua in discutie aceasta chestiune.

Gabriel Oprea trebuie sa pledeze cauza Romaniei la Consiliul JAI

Din partea Romaniei va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discutie in aceasta dimineata, iar mandatul ministrului de Interne la conferinta JAI este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii”, a mai spus presedintele.

Obligati sa spunem „da”

Romania poate refuza cota de refugiati, dar acest gest va avea consecinte nefaste asupra imaginii tarii noastre, avertizeaza europarlamentarul Norica Nicolai. „Legal,  Romania nu risca nimic, insa ca imagine, risca sa fie una dintre tarile care nu sunt aproape de coeziunea europeana, de spiritul european, ceea ce ar adauga un plus de probleme cu privire la imaginea Romaniei”, a explicat Nicolai, citata de rfi.  Asa stand lucrurile, vicepresedintele grupului ALDE din PE ii sfatuieste pe politicienii romani sa abordeze cu maxima prudenta aceasta tema si sa organizeze o reuniune de urgenta la care sa participe toate institutiile implicate.  „Cifra de sase mii este destul de mare. Cred ca a surprins si autoritatile de la Bucuresti. (…) Va trebui sa existe o discutie foarte serioasa intre Guvern si presedinte, eventual sa se ceara si un aviz al Parlamentului in comisiile de specialitate, pentru ca este o decizie pe care nu o poate lua doar unul dintre decidentii politici din Romania, toate institutiile relevante ale statului trebuie sa se intalneasca. Acceptand acest numar de migranti trebuie sa si organizeze preluarea. Ca atare, e nevoie de o reuniune de urgenta la Bucuresti”, a mai precizat Nicolai.

[poll id=”1087″]

author avatar
Ana-Maria Ludatser
509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger