AcasăPoliticaIohannis ii da lui Tariceanu cu legea peste nas

Iohannis ii da lui Tariceanu cu legea peste nas

Indemnat de Calin Popescu Tariceanu sa le debarce din functii pe Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu, presedintele Klaus Iohannis ii preda solicitantului o lectie deschisa de constitutionalitate.

Klaus Iohannis iese din mutenia obisnuita si il ia pe Tariceanu peste picior

Presedintele Romaniei nu dispune de competentele constitutionale sau legale necesare inlaturarii din functie a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, l-a dascalit Iohannis pe Tariceanu, tot printr-o scrisoare deschisa. Klaus Iohannis nu s-a oprit insa aici, ci l-a informat pe secundul sau (presedintele Senatului este omul nr. 2 in stat) ca i-a solicitat un lucru imposibil (respectiv demiterea celor doua doamne) din moment ce legea privind statutul judecatorilor si procurorilor ”nu prevede institutia demiterii, ci pe cea a revocarii, ca modalitate juridica de incetare a unei functii de conducere exercitate de un judecator sau de un procuror inainte de termenul pentru care a fost numit”.

Calin Popescu Tariceanu

Dupa ce ii explica lui Tariceanu ca Livia Stanciu si Codruta Kovesi nu pot fi demise, ci doar revocate, Iohannis adauga si ca, oricum, masura revocarii nu poate fi luata de catre presedintele Romaniei, ci ”se poate face numai dupa parcurgerea unei proceduri ale carei etape sunt prevazute de Legea nr. 303/2004”. Dupa ce i-a predat lui Tariceanu cursul constitutional rapid, Klaus Iohannis a adaugat o ultima tusa ironica informandu-l pe politician ca demisia dintr-o functie de conducere ”reprezinta un act unilateral de vointa, care nu poate fi determinat sau influentat de nicio autoritate publica, deci nici de catre Presedintele Romaniei”. Altfel spus, Iohannis sugereaza ca Tariceanu doar s-a bagat singur in seama atunci cand a cerut demiterea sefelor ICCJ si DNA.

 

author avatar
Simona Badulescu
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger