AcasăPoliticaIohannis i-a scris lui Grindeanu, nemultumit de unele alocari bugetare

Iohannis i-a scris lui Grindeanu, nemultumit de unele alocari bugetare

Deunazi s-a aflat ca s-au facut unele modificari formei initiale a proiectului de buget pe anul in curs si ca premierul ar vrea ca in cursul zilei de vineri actul normativ sa fie aprobat in Guvern si remis Parlamentului.

In aceasta dupa-amieza, insa, din directia Cotrocenilor s-a anuntat faptul ca seful statului i-a adresat primului-ministru Grindeanu o scrisoare, in care trece unele observatii tocmai cu privire la acest proiect de buget, mare parte dintre ele vizand, din cate se vede din document, alocarile bugetare in sfera securitatii nationale.

Incepand prin a spune ca a remarcat faptul ca, in afara Ministerului Apararii, „toate celelalte bugete sufera reduceri fata de executia bugetara a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative” si ca „nu au fost aduse inca argumente necesare, pertinente si credibile, care sa explice aceasta reducere a finantarii”. Insa chiar si in cazul MApN-ului, se mai arata in comunicatul Presedintiei, se noteaza ca „desi exista o alocare suplimentara fata de 2016, pana la circa 1,5% din PIB, remarc faptul ca nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atat de catre conducerea Guvernului, cat si a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare si Acordului din 2015, convenit cu intreg spectrul politic”.

Reducerea bugetelor pe securitate nationala – „total inoportuna”

Iohannis considera ca „reducerea bugetelor pentru domeniul securitatii nationale este nu doar nejustificata, ci total inoportuna” si atrage atentia ca „aceasta abordare privind constructia bugetara nu dovedeste responsabilitatea pe care, ca tara si ca stat, ne-o impun angajamentele politice si institutionale asumate, precum si riscurile si vulnerabilitatile existente in actualul context de securitate, regional si international”.

Seful statului continua, notand ca „in acest sens, asigurarea securitatii nationale ar trebui sa fie o prioritate absoluta, si nu orgoliile politice de moment” si ca „intentia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezinta un gest iresponsabil si o grava eroare. Nu ne putem juca niciodata cu siguranta cetatenilor, cu securitatea Romaniei”.

Totodata, presedintele aduce in discutie si scaderea alocarii bugetare pentru Educatie.

216 afisari

1 COMENTARIU

  1. pe domenii de importanta strategica.In primul rand cifrele seci arata ca apararea va primi 2.18% din PIB si nu 1.35 %. Faptul ca 0.93 %, aproape 1.6 miliarde de dolari vor fi acoperiti de credite „de angajament” ( ce denumire…)-cel mai probabil credite frunizor ar trebui sa fie ingrijorarea reala.Pentru ca an de an la credite multianuale acest 0.93 % se va adauga la datoria externa. Care va trebui si ea rambursata si de unde altudeva decat din cresterea economica ( daca va fi ) altfel vor trebui luate credite la credite. Aceasta ar trebui sa fie adevarata ingrijorare a lui Iohannis care nu s-a aratat deloc ingrijorat cand „guvernul meu” a vrut sa cntracteze corvete cu cca 600 milioane euro peste pretul pietei, FARA LICITATIE ! De fapt ingrijorarea ar trebui sa fie cvasi-unanima si la Presedintie, si la guvern, si la PSD si la PNL, pentru ca Romania nu are specialisti, nu are o infrastructura institutionala adecavata pentru a gestiona in mod eficient astfel de contracte. Repet, eficient. Cand arunci cu 600 milioane pe geam, asta denota atat lipsa de profesionalism cat si dispret fata de banul public. Si aici nu e vorba numai de PSD sau PNL sau Ciolos. E vorba de o structura de generali si colonei deprofesionalizata dar cu apucaturi de junta bananiera. Caci lipsa de competenta este dublata de lipsa de transparenta, MApN fiind unul dintre cele mai opace organisme de acest gen la nivel mondial. Exceptand Coreea de Nord, Iranul si alte cateva. La ei totul a ramas secret si din pacate politicienii nu s-au straduit decat sa-i fidelizeze pe militari nicidecum sa puna ordine intr-un organism care a ramas in mare parte la nivelul anilor 90.Aceasta situatie nu poate decat sa dauneze statului in ansamblu, motiv pentru care Iohannis si PSD-ul, luati-o in ce ordine doriti ar trebui sa renunte in a politiza si mai mult acest subiect si sa incerce sa lucreze constructiv intr-un domeniu care are o acuta nevoie de reforma. Altfel vor fi miliarde si miliarde de dolari aruncate alandala pe armamente fara nici o valoare adaugata. Carpeli poleite cu margaritare asa cum a fost si contractul de F-16 A/B block 15, un avion cu radar si motor de acum 30 ani la un pret astronomic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger